2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A családalapítás támogatását is javasolta Borboly a Régiók Bizottságában

2015. november 19. 17:36, utolsó frissítés: 17:45

Megszavazták a Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke által elkészített Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés (2010–2018) című jelentéstervezetet november 19-én, csütörtökön Brüsszelben a Régiók Bizottságának szakbizottságában.


Borboly Csaba raportőri minőségében a fiatalok családalapításának támogatását, a nemzeti kisebbséghez tartozó fiatalok diszkriminációjának csökkentését, valamint egy egységes ifjúsági alapcsomag létrehozását javasolta a jelentésben.

Emellett a jelentéstervezet az Európai Unión belüli migrációnak, a fiatalok biztonságának, valamint politikai-vallási radikalizálódásának problémájára fókuszál.

Az alapdokumentumhoz fűzött módosító javaslataiban a raportőr kiemeli, hogy a fiatalok csak korlátozott mértékben férnek hozzá azokhoz a finanszírozási megoldásokhoz, amelyek vállalkozásaikhoz, lakhatásuk megoldásához, tanulmányaik folytatásához szükségesek, ezért a helyi és regionális önkormányzatoknak olyan helyi megoldásokat kell keresniük, amelyek egyrészt hozzájárulhatnak az adott régió versenyképességének növeléséhez, másrészt egyértelműen növelnék az esélyegyenlőséget a fiatalok körében.

Borboly Csaba azt is belefoglalta a tervezetbe, hogy az EU-n belül a gazdasági válság hatásának is tulajdonítható migrációs áramlatokat és az ebből adódó, egyes régiókban jelentkező agyelszívást a demográfiai kihívásokkal együtt különféle uniós politikákkal kezelni kell. Mint kifejti, ezt elsősorban a fiatalokra építve lehet megtenni, megvizsgálva, hogy a kibocsátó és a fogadó régiók milyen partnerségeket alakíthatnak ki a beilleszkedési, különösen pedig a visszatérési kérdések és támogatások vonatkozásában. Mindehhez közvetlenül hozzáférhető pénzügyi forrásokat kell sürgősen a helyi és regionális önkormányzatok rendelkezésére bocsátani, csakúgy, mint az EU-n kívülről származó migrációval kapcsolatos beilleszkedésre vonatkozó kötelezettségek teljesítéséhez. Egy másik kiegészítése azt szorgalmazza, hogy felméréseket kell végezni Európa régióiban a fiatalok lakhatási és lakáshelyzetének áttekinthetővé tételéért.

A raportőr javasolja annak megvizsgálását, hogyan erősíthető meg a családok védelme, a családalapítás és a gyermekvállalás támogatása, különös tekintettel a demográfiai kihívásokkal küzdő régiókban.
Mindössze két ellenszavazatot kapott a jelentéstervezet.

Az ifjúságpolitikai jelentéstervezet magyar nyelven elérhető itt: https://www.borbolycsaba.ro/wp-content/uploads/2015/09/HU_velemenytervezet_Az-ifj%C3%BAs%C3%A1gpolitika-ter%C3%A9n-folytatott-eur%C3%B3pai-egy%C3%BCttm%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9s-2010-2018_BCS.pdf

(sajtóközlemény, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS