2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Őrizetben a robbantási szándékkal vádolt HVIM-elnök

2015. december 01. 17:44, utolsó frissítés: 17:53

24 órára őrizetbe vették a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét, B. Istvánt azzal a gyanúval, hogy házi készítésű bombát akart robbantani december elsején, a román nemzeti ünnepen.


A szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) december elsejei közleményéből kiderül, a férfit az alkotmányos rend megsértésének és a robbanóanyagokra vonatkozó előírások megszegésének gyanújával vették őrizetbe. Ugyanakkor a DIICOT szerint alapos a gyanúja annak, hogy a HVIM „revizionista-szeparatista” céljai elérése érdekében, „az úgynevezett Székelyföldön” a román hatóságok államhatalmi eljárását korlátozni szándékozva, nem riadva vissza román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetektől, a férfi beszerezte egy improvizált bomba kellékeit, amelyet közterületen, Kézdivásárhelyen akart felrobbantani a román nemzeti ünnepen.

A november 30-i házkutatás alkalmával lefoglalt tárgyak „alkalmasak lettek volna, hogy román állampolgárok és javaik veszélybe kerüljenek”, de a SRI segítségével a D.I.I.C.O.T. ügyészei ennek elejét vették – áll a közleményben. Pontosítunk, hogy a búnügyi eljárás teljes folyamata alatt a gyanúsítottak és vádlottak a büntetőjogi törvénybe foglalt jogokkal és garanciákkal rendelkeznek, tehát az ártatlanság vélelmével is – zárul a közlemény.

A Mediafax hírügynökség szerint a férfit a bukaresti fellebviteli bíróságra idézték, ahol harminc napos előzetes letartóztatásáról döntenek. B. Istvánt megpróbáltuk telefonon elérni, de készüléke ki van kapcsolva.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tegnapi közleményében azt írják, a házkutatás során „csak olyan tárgyakat foglaltak le, amik teljesen törvényesen lehettek nála, így például a magyar zászló és a vármegyéhez köthető zászló és pólók”, illetve „a Vármegye iránymutatása”. Lefoglalták a számítógépét, laptopját, a munkahelyének székhelyét is átkutatták.

Törvénytelen állami megfélemlítés a Hatvannégy Vármegye ellenA Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásá...

Posted by HVIM Kézdivásárhely on Monday, 30 November 2015


B. István magyar állampolgár, ügyében a HVIM azonnali konzulátusi segítséget kért, és az Európai Parlament nyilvánosságához és a nemzetközi sajtóhoz fordul.

A rendőrség, csendőrség, illetve belügyminisztériumhoz tartozó rendvédelmi szervek autóival november 30-án és december 1-jén is tele volt a város. Információink szerint a Gábor Áron tér minden szegletét, az ott parkoló összes személygépkocsit átvizsgálták bombát keresve.

A szélsőjobb szentkoronaradio.hu azt írja, további HVIM-eseknél tartottak házkutatásokat a hatóságok, és feloszlatták az általuk szervezett, december elseji Székely Hadosztály-megemlékezést, amelyet a volt székely katonanevelde épülete előtt, a Kratochvil Károly-emlékműnél akartak tartani.

Az emlékműnél azonban információink szerint akadálytalanul tudtak koszorúzni és csendben megemlékezni a Székely Nemzeti Tanács tagjai, a csendőrök nem háborgatták őket.

Ugyancsak a szentkoronaradio.hu szerint a házkutatáskor csillagszórókat és petárdákat foglalt le a terrorelhárítás. Így tudják a B. Istvánt ismerő forrásaink is, akik kizártnak nevezték, hogy a fiatal családapa bombát akart volna valóban robbantani Kézdivásárhelyen. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS