2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vádat emelt a Kárpátia frontembere ellen a csíkszeredai ügyészség

2015. december 02. 16:52, utolsó frissítés: 16:59

Vádat emelt a csíkszeredai ügyészség a Kárpátia zenekar frontembere, Petrás János ellen "emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszának éltetéséért".

Az ügyészség szerint a "szélsőséges nacionalista és románellenes" repertoárral rendelkező zenekar rendszeresen, de különösen a 2014. június 6-i, csíkszeredai koncert alkalmával nacionalista eszméket hangoztatott, mind a dalszövegek, mind a koncert közbeni skandálások által."A rockkoncert közben az énekes a résztvevőkben románellenes érzelmeket keltett és erősített fel, az intoleranciát és a románok elleni fizikai erőszakot népszerűsítette. A 2014. június 6-i koncerten megállapították a dalok szélsőséges nacionalista és románellenes jellegét a magyarok (székelyek) többszöri harcba hívása által az elveszített területek visszaszerzésére" - áll a közleményben, ahol azt is kiemelik, hogy a románokat többszörösen megsértették a "megszálló" és "bocskoros" kifejezésekkel.

Az ügyészség a Diszkriminációellenes Tanács véleményét is kikérte, amely azt állapította meg, hogy Petrás kijelentései túllépnek a szólásszabadság keretein, mivel gyűlöletkeltő elemeket tartalmaztak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS