2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sepsiszentgyörgyön is tüntettek Beke István mellett

2015. december 08. 18:57, utolsó frissítés: 18:57

Sepsiszentgyörgyre is kiterjedt a merényletkísérlet gyanújával egy hete letartóztatott kézdivásárhelyi Beke István melletti szolidaritástüntetés.


Kedden délután egy hivatalosan is bejelentett tiltakozás keretében mintegy 200-an gyűltek össze a város főterén, hogy onnan elindulva egy felvonuláson fejezzék ki szolidaritásukat az előzetes letartóztatásba helyezett Beke Istvánnal. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnökét a DIICOT azzal gyanúsítja, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani december elsején, a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen.

Kézdivásárhelyen kedden immár a hetedik este tartottak tiltakozó megmozdulást a terrorizmusvád miatt. A vasárnapi tüntetés után - melyen több mint ezren vettek részt - kedden már csak mintegy 200-an mentek ki a főtérre. A tiltakozás végén egy petíciót olvastak fel, melyet a kormánynak, az államfőnek és a parlamentnek kívánnak eljuttatni.

A közhangulat alakulásához az is hozzájárult, hogy a Kézdivásrhelyen megjelenő Székely Hírmondó napilap hétfőn interjút közölt Hodor Istvánnal, a HVIM egyik helyi tagjával, aki elismerte, hogy egy októberi baráti beszélgetésen valóban szóba került egy játékbomba beszerzése a hétvégenként közösen űzött airsoft (műanyaglövedékű légfegyver) sportjátékhoz, ám Beke István azt mondta, hogy ezt ő házilag is el tudja készíteni.

A férfi megerősítette, hogy a beszélgetésen valaki azt is felvetette, hogy ezzel a játékbombával akár december elsején is robbanthatnának egyet. A nyilatkozó szerint azonban csak viccről volt szó, és szórakoztak azon, hogy ha ez megtörténne, "milyen hasast vágnának a felvonuló katonák". Azt is hozzátette: tudták, hogy lehallgatják a beszélgetéseiket, és bizonyosságot akartak szerezni arról, hogy mennyire figyelik őket.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS