2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Petíció: valódi és azonnali védelmet a családon belüli erőszak áldozatainak!

2015. december 09. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Raluca Prună igazságügyi miniszterhez fordult a nők elleni erőszak megelőzéséért és leküzdéséért létrejött szakmai hálózat, a sürgősségi távoltartási rendelet lehetőségének törvénybe iktatását kérve.

A december 9-én elindított petícióban felhívják a figyelmet, hogy Romániában a családon belüli erőszakot elszenvedő és azt a hatóságoknak jelentő áldozat az esetek nagy többségében továbbra is kénytelen együtt, közös lakásban élni az agresszorral. Ez további bántalmazásoknak, fenyegetésnek teszi ki az áldozatokat, akik számára az egyetlen hatékony védelmi intézkedés a feljelentést követően 24 órán belül a sürgősségi távoltartási parancs lenne, amely ideiglenesen, de az áldozat biztonsága érdekében azonnali hatállyal kiutasítaná a támadót a közös lakásból vagy albérletből, és arra kötelezné, hogy más, semleges helyszíneken se közelítsen az áldozathoz.

Jelenleg, ha egy áldozat védelmet kér, az iratcsomója bírósági leadásától számítva átlagosan harminc napon belül bocsátják ki a védelmi intézkedésekre vonatkozó döntést, és ez alatt az időszak alatt az áldozat nincs biztonságban. 2014-ben 155 halálos áldozata volt a családon belüli erőszaknak; négyből egy romániai nőt saját élettársa részéről érte már fizikai vagy szexuális erőszak, és ezek 75%-át az áldozatok nem jelentették.A sürgősségi távoltartás intézményének bevezetését az isztanbuli egyezmény is előírja – áll a petícióban. Valódi és azonnali védelmet kérünk a családon belüli erőszak áldozatainak – zárul a petíció. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS