2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sándor Krisztina: a hatóságok öngólt rúgtak a Beke-ügyben

2015. december 10. 18:26, utolsó frissítés: 19:00

Sajtótájékoztatón értékelték az elmúlt időszak közéleti eseményeit az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői. A marosvásárhelyi eseményen Sándor Krisztina, a szervezet ügyvezető elnöke, valamint Tiboldi László és Cseh Gábor, az EMNT országos alelnökei vettek részt (Cseh mondanivalójáról ebben a hírben számolunk be - szerk.megj.).

Sándor Krisztina a sajtótájékoztató elején emlékeztetett: Tőkés László, az EMNT elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke nemrégiben felhívásban kérték az erdélyieket, hogy aláírásukkal támogassák – a Magyarországon a Fidesz által kezdeményezett – bevándorlási kvóták elleni petíciót. Erdélyben mind a magyar, mind pedig a román állampolgárok aláírhatják a petíciót - külön aláírási íveken. Sándor Krisztina elmondta: a kézjegyek gyűjtésének egyelőre nincs határideje, így a Demokrácia-központokban – a nyitvatartási időkben – várják az aláírókat. A következő hetekben a nagyobb városokban utcai gyűjtést is szerveznek az EMNT területi szervezeteinek munkatársai.

Az elmúlt időszakban felerősödtek a magyarellenes megnyilvánulások, melyeket hosszan sorolt az EMNT ügyvezetője. Sándor Krisztina elmondta: már-már napi szinten történnek olyan intézkedések a román hatóságok részéről, melyekkel azt a látszatot próbálják kelteni, hogy a romániai magyar közösség nem tartja tiszteletben Románia törvényeit, és veszélyt jelentenek az ország biztonságára. Az EMNT vezetősége korábban nyilatkozatban ítélte el a békés román-magyar viszony tudatos, az államhatalom részéről kezdeményezett aláásását, s ennek kapcsán Sándor Krisztina kijelentette: a Kézdivásárhelyen terrorizmussal meggyanúsított Beke Istvánt is megilleti az ártatlanság vélelme, a sajtót pedig arra kéri, hogy ennek megfelelően kezelje az ügyet.

„Meg kell várnunk a bíróság döntését, mielőtt bárkit is kriminalizálnánk. A Beke-ügy kapcsán egyre inkább világossá válik, hogy a hatóságok öngólt rúgtak, s mondvacsinált okokra hivatkozva tartják fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi vezetőjét. A titkosszolgálat aktív közbenjárása és manipulációja jól érzékelhető az ügy hátterében. Ha egy barátok közti tréfálkozás is lehet egy előzetes letartóztatásnak az alapja, akkor maholnap többen is hasonló helyzetbe kerülhetnek” – mondta Sándor Krisztina.

Az EMNT ügyvezetője beszámolt arról, hogy Tőkés László és Szilágyi Zsolt közös levelet küldtek Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének, melyben – a korábbi alkalmakhoz hasonlóan – ismét az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum összehívását kezdeményezik. „Elengedhetetlen, hogy az EMEF keretei között újra egyeztessenek a tárgyaló felek, s közös fellépéssel vessenek véget az erősödő magyarellenességnek. A terrorvád kapcsán az RMDSZ részéről mindeddig inkább csak cinkos hallgatást tapasztaltunk. Ha eddig különböző okok miatt nem tartották fontosnak, hogy egy asztalhoz üljünk, hát most itt az alkalom” – mondta Sándor Krisztina.

Tiboldi beszámolt arról, a Demokrácia-központokban mindeddig 231.000 személynek segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében, s az eddig többnyire az irodákhoz kötött ügyintézést felváltotta a terepmunka, vagyis a kiszállások során végzett honosítás. Az EMNT alelnöke elmondta: a Demokrácia-központokban is lehetőség van a magyar útlevelek kezelésére – a kihelyezett konzuli napokon –, így nem szükséges Csíkszeredába vagy Kolozsvárra utazni az ügyintézésért.

Sándor Krisztina beszámolt a november 19-én Kolozsváron megalakult Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságról is, melynek létrehozásában a Magyar Állandó Értekezlet erdélyi tagjai egyaránt részt vettek. Az EMNT ügyvezetője elmondta: a magyarországi Hungarikum-törvény okán létrejött kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, hiszen megyei, széki, kistérségi szinteken is megalakulhatnak a bizottságok, s ehhez mindössze a MÁÉRT egyik tagszervezetének ajánlása szükséges. A kulturális értékek összeírásáért célzó munkában számítanak a civil szervezetekre, kulturális intézményekre. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS