2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tamás Sándor: vessenek véget a kettős mérce alkalmazásának

2015. december 10. 19:37, utolsó frissítés: 19:37

Kovászna Megye Tanácsának december 10-i, soros ülését a román nemzeti ünnep körüli történések kielemzésével kezdődött. Mindjárt felvezetőként Kulcsár Terza József MPP-s tanácsos szólalt fel, aki többek közt arról számolt be a testület előtt, hogy a Megyei Közrendészeti Hatóság (ATOP) ülésén az alprefektus nem kívánta napirendre tűzni a két Kovászna megyei incidens megtárgyalását.

Mint ismeretes, két Kovászna megyei eset is borzolja a hazai kedélyeket: az egyik a sepsiszentgyörgyi Ismeretlen Román Katona emlékműve mellett felhúzott zászló ügye, amelyet állítólagosan székely zászlóra cseréltek ismeretlen tettesek, a másik pedig a kézdivásárhelyi Beke István esete, akit a SRI és a DIICOT terrorcselekmény elkövetésének megtervezésével gyanúsít. Az ATOP berkeiben történtekről Sabin Calinic szociáldemokrata megyei tanácsos elmondta: a rendőrség állítása szerint a katona szobrának környékén történt eseményekről léteznek felvételek, ezek azonban nem nyilvános jellegűek – így a testületnek sem mutatták be.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke felszólalásban elmondta: az RMDSZ mindennemű szélsőséges megnyilvánulást elítél. „Elfogadhatatlannak tartom, hogy közszereplők, vagy a sajtó egy része, egy feltételezett cselekvésre hivatkozva kollektíven terroristának bélyegezze meg Székelyföld lakóit. Az sem normális, hogy ezeknek az eseteknek a felderítése kettős mércével történik: illegálisnak minősítik a székely zászlót, ugyanakkor Bukovina zászlóját, ami ugyanúgy történelmi régió és nem adminisztratív terület, szabad használni. Az igazságszolgáltatás újra részrehajló, a rendőrség például nem derítette ki, hogy ki volt az a személy, aki festéket öntött Sepsiszentgyörgyön a székely zászlós panóra. Fontosnak tartom, hogy elmondjam: elítélem Csibi Barnát, aki felgyújtotta Csíkszeredában az Avram Iancut ábrázoló szalmabábut, egy ilyen megnyilvánulásnak mindenképp jogi következményei kell legyenek. Ez viszont érvényes azokra a fiatalokra is, akik internetre is feltöltötték azt a videót, amiben meggyalázták a Kökös határában található Gábor Áron emlékművet, amit az ügyészségi határozat könnyedén a szőnyeg alá sepert. Azt kérem, hogy vessenek véget az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban a kettős mérce alkalmazásának.”

A Maszol.ro tudósítása szerint Tamás Sándor felszólította a megye rendőrparancsnokát és prefektusát: bizonyítsák be, hogy valóban székely zászlóra cseréltek a román nemzeti ünnep előtt egy sepsiszentgyörgyi köztéri román lobogót. Kifejtette: nemcsak ő, hanem a sajtó és a közösség egy része is kétségbe vonja, hogy valóban megtörtént volna a zászlócsere, ahogyan a megyei rendőrparancsnok és a prefektúra állítja. Emlékeztetett arra, hogy az állítólagos incidens napján azt jelentették be, hogy Sebastian Cucu prefektus személyesen vitt új román lobogót az eltulajdonított helyett, de jelenleg is az a szakadt lobogó van kitűzve, amely az ünnep előtt volt. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS