2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európa Kulturális Fővárosa cím: Sepsiszentgyörgy nem jutott tovább

2015. december 11. 12:33, utolsó frissítés: 14:44

Bejelentette a rövid listát az Európa Kulturális Főváros zsűrije. Temesvár, Nagybánya, Kolozsvár és Bukarest maradt versenyben. Jövőre dől el, hogy a négy város közül melyik nyeri el a címet, amelyet 2021-ben fog viselni. A döntést Steve Green, a nemzetközi szakértői zsűri elnöke ismertette pénteken, Bukarestben.

A zsűri tagjait az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európai Tanács és a Régiók Bizottsága nevezte ki. A Kulturális Minisztérium két romániai tagot nevesített a 12 tagú zsűribe. A zsűri tagjai Sylvia Amann, Cristina Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel, és Suzana Zlic Fiser, ők választották ki a címre pályázó 14 város közül a továbbjutókat.

Temesvár, Nagybánya, Kolozsvár és Bukarest mellett Gyulafehérvár, Arad, Bákó, Brassó, Brăila, Craiova, Iasi, Sepsiszentgyörgy, Suceava, és Marosvásárhely is megpályázta a kulturális főváros címet.

Szakáts István, Kolozsvár pályázatíró csapatának tagja a Transindexnek elmondta, hogy az elkövetkező időszakot a pályázatuk feljavításával fogják tölteni. „Pár napon belül meg fogjuk kapni a zsűrinek az ajánlásait, hogy mivel érdemes foglalkozni. Aztán a következő fél évben nekifogunk feljavítani a pályázatot, elvégezzük az előkészülettel kapcsolatos teendőket: a kulturális tevékenységek, promóciós kampány, közpolitikák kidolgozását, és a pénzügyi mechanizmusok kiépítését.”

Szakáts a rövid listával kapcsolatban elmondta, hogy nagyon furcsállja, hogy Iași kiesett, ugyanis a moldvai városnak nem volt rossz pályázata. Székelyföld kiesése az egyik szívfájdalma, hiszen nagyon számított arra, hogy bejön a pályázat, mert, ahogy fogalmazott, legalább annyira drukkolt Sepsiszentgyörgynek mint Kolozsvárnak. Viszont szerinte Craiova megérdemelten esett ki a versenyből.

Szakátsnak a legjobban a Bukarest pályázata tetszett, ennek ellenére úgy gondolja, hogy Kolozsvár legnagyobb vetélytársa Temesvár lesz.

Sepsiszentgyörgy Facebook-posztban köszönte meg a támogatást, és gratulált a továbbjutó városoknak.

Köszönjük mindazoknak, akik Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, Szé...

Szerző: Sfântu Gheorghe • Sepsiszentgyörgy 20212015. december 11.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS