2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kevés az esélye, hogy az idén elfogadják a dohányzást betiltó törvényt

2015. december 12. 10:11, utolsó frissítés: 10:24

Módosította pénteken a képviselőház egészségügyi bizottsága azt a törvénytervezetet, amely többek között megtiltaná a beltéri dohányzást. A Hotnews szerint azonban kevés esély van arra, hogy idén szavazzanak róla, mivel jövő héten, amikor plénum elé kerülne, csak a jövő évi költségvetést tárgyalják a képviselőházban, következő héten pedig nagy valószínűséggel már szabadságon lesznek a törvényhozók.


A törvénytervezet jelenlegi változatából most véglegesen kikerült az a szabályozás, miszerint a dohánytermékeket árusító helyeken ezeket nem szabad olyan terekben elhelyezni, ahol a vásárló szükségszerűen elhalad. Ezt a Versenytanács kifogásolta, és az első szavazás ezért is maradt el.

A tervezet tartalmazza a dohányzás betiltását minden nyilvános zárt térben, kivéve a börtönökben és a nemzetközi repülőterek tranzitzónájában, ahol erre a célra berendezett helyiségeket hoznak majd létre. Nem lenne szabad dohányozni játszótereken vagy más, gyerekeknek szánt terekben sem, itt az elektromos cigaretta is tiltott lenne. Teljes mértékben tilos lenne a dohányzás egészségügyi intézményekben is, legyen az állami vagy magán.

A törvény megszegése szigorú bírságokat vonna maga után: magánszemélyeket 100-500 lejre lehetne büntetni, az intézményeket pedig 5000-15000 lejre, illetve esetenként fel is függeszteni a tevékenységüket. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS