2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Január 27-én tárgyalja az alkotmánybíróság a dohányellenes törvény óvását

2015. december 22. 13:38, utolsó frissítés: 15:26

Január 27-re tűzte ki az alkotmánybíróság az óvásnak a tárgyalását, amelyet hétfőn nyújtottak be a dohányzást zárt, nyilvános területeken megtiltó törvény ellen.


Az óvás beterjesztői azt állítják, nem a dohányzás korlátozását, hanem a "zárt közterület" fogalom meghatározását kifogásolják, ami szerintük a törvény hatályát a magánszférára is kiterjeszti. A jogszabály tulajdonformától függetlenül minden "közös használatra szánt, szabadon megközelíthető, mennyezettel és legalább két oldalfallal behatárolt helyiségre" kiterjeszti a dohányzás tilalmát. Az óváshoz aláírásokat gyűjtő Daniel Fenechiu szenátor szerint ez a meghatározás bármire, "akár a lakásokra" is vonatkozhat, és ilyenként sérti a magánélethez való jogot.

Egy másik aláíró, Laurentiu Mihai független honatya a törvényben szereplő kivételeket kifogásolta: szerinte a "dohányosok közti egyenlőséget" és a diszkrimináció alkotmányos tilalmát sérti az, hogy a repülőterek és a büntetés-végrehajtó intézetek elkülönített légtereiben a törvény lehetővé teszi a dohányzást. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS