2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bűnvádi eljárás indul Szőcs Zoltán HVIM-elnök ellen

2015. december 29. 17:29, utolsó frissítés: 22:27

UPDATE: Az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére való felbujtással, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére való felbujtással gyanúsítja Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnökét a DIICOT. Szőcs ellen bűnvádi eljárást indítanak.


Az ügyészség honlapján megjelent kedd esti közlemény szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy házilag készítsenek robbanó szerkezetet, és azt robbantsák fel a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a "megcsináljuk" kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

Az ügyészség Szőcs Zoltánt a "Székelyföld nem Románia!" szlogen népszerűsítőjeként mutatja be, aki azt vallja, hogy a HVIM céljait "véráldozat nélkül nem lehet" elérni. A DIICOT állítása szerint, a lehallgatott október 10-i tanácskozáson Szőcs "feladatul szabta a HVIM kézdivásárhelyi sejtje tagjainak a házi készítésű robbanó szerkezetek elhelyezését". Három nappal a tanácskozás után Szőcs elhagyta az országot, és csak december 20-án tért vissza az országba. Beke István december elsejei letartóztatása után azonban felvette a kapcsolatot a tanácskozás többi résztvevőjével, hogy egyeztesse velük a hatóságoknak mondandó változatot.

Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi "a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista" céljait képviselte, és "Nagy-Magyarország visszaállítására" készült, "e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával" is számolt.

A DIICOT tájékoztatása szerint kedden négy Szőcs Zoltán érdekeltségébe tartozó helyszínen tartottak házkutatást, és a gyanúsítottat Bukarestbe szállították kihallgatásra. (mti, mediafax)

Házkutatást tartottak kedden Szőcs Zoltánnál, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnökénél Kézdivásárhelyen - írta Facebook-oldalán a HVIM. Azt is írták, Szőccsel nem közölték, hogy mit keresnek vagy mivel gyanúsítják, viszont nemzeti zászlókat és Wass Albert-könyveket foglaltak le.

A HVIM bejegyzése szerint hamarosan Bukarestbe szállítják kihallgatásra az erdélyi elnököt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS