2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

HVIM: "semmilyen takargatnivalónk nincsen"

2015. december 30. 16:49, utolsó frissítés: 16:49

Kézdivásárhely központjába, a Beke István-szimpátiatüntetések előtti gyülekezők helyszínére hívott ma össze villám-sajtótájékoztatót a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM).

Fontos! - Kérjük oszd meg.Ma 14.00-órától Sajtótájékoztatót tart a HVIM Kézdivásárhelyen a Gábor Áron szobornál, az ú...

Posted by HVIM Erdély on Wednesday, 30 December 2015


A HVIM részéről Tóth Bálint sajtószóvivő reagált a DIICOT mai közleményére, amely szerint a HVIM tagjai állítólag húsz bombát akartak volna gyártani petárdákból, és füsttel-hanggal akarták volna megijeszteni a december elsején felvonuló ünneplő románokat. „Mindez szintén egy újabb hazugsága a DIICOt-nak, amelyet egy feltételezett beszélgetésből szűrtek le” - jelentette ki.

A hajnalban Szőcs Zoltánnál, a HVIM erdélyi elnökénél tartott házkutatás kapcsán azt közölte, a hatóságok nem vittek el semmi mást, „csak néhány Wass Albert-könyvet, amiről ugye Önök is tudják, hogy nem bomba, és nem robban”.

A HVIM felszólítja a hatóságokat, hozzák nyilvánosságra a tűzszerészi vizsgálat eredményét, amely szerintük Beke István kézdivásárhelyi HVIM-elnök és Szőcs ártatlanságát bizonyítaná, és azt, hogy az ellenük indított eljárásnak semmilyen alapja nincs. „Hozzák nyilvánosságra a hangfelvételeket is, amelyeket készítettek, és amelyekben szerintük bombagyártásról van szó. A Vármegyének és nekünk semmilyen takargatnivalónk nincsen ezügyben, és bátran kiállunk (a nyilvánosság elé)” - szögezte le Tóth.

A HVIM azt is szeretné tudni, milyen indok alapján és milyen hatóság rendeletére, milyen törvényekre hivatkozva figyelték meg a vármegyéseket, poloskázták be a házaikat és tartottak házkutatásokat, „csak azért, mert kulturális rendezvényeket szerveztek és kiálltak az autonómiatörekvések mellett?” Érvelésük szerint akkor ez alapján más, hasonló tevékenységet folytató civil szervezetek tagjait is megfigyelik, megfigyelhetik a szervek.

„Október tizedikén, amikor a DIICOT és a SRI szerint a lehallgatott beszélgetés zajlott, nem volt semmilyen találkozó, sem gyűlés, sem Beke Istvánnal, sem Szőcs Zoltánnal, ők nem találkoztak aznap, holott a DIICOT szerint találkozó és telefonbeszélgetés is történt október tizedikén” - állította Tóth Bálint.

A HVIM felkéri „az RMDSZ-t és más székelyföldi politikusokat, akik a magyarokat képviselik a román parlamentben, hogy nyilatkozzanak arról, akarnak-e valamilyen lépéseket tenni Beke István, illetve Szőcs Zoltán ügyében”. Ebben az ügyben ugyanis szerintük egy olyan jogtiprásról van szó, amely nemcsak e két személy ellen irányul, hanem „az egész erdélyi magyarság ellen”. A HVIM azt kérdezi a székelyföldi politikusoktól, megszólalnak-e az ügyben a parlamentben, „megteszik-e a szükséges lépéseket”.

Azt ígérik, folyamatosan tájékoztatni fogják a sajtót a fejleményekről. „Ami történik, egy hadjárat egy civil szervezet ellen, amely karitatív tevékenységet folytat, amely saját kultúrája és ügye mellett állt ki. Soha nem történt olyan lépése a Vármegyének a román lakossággal szemben, amely arra vallana, hogy mi terroristák vagyunk” - szögezte le Tóth Bálint.

Tóth egyébként a sajtótájékoztató elején az érdeklődő román újságírók kérését kategorikusan visszautasítva megtagadta, hogy románul közölje a HVIM állásfoglalását, és hogy románul lehessen neki kérdéseket feltenni. Azt ajánlotta a tévéseknek, használjanak tolmácsot. Az egyik tévés próbált azzal érvelni, hogy ők románoknak, magyaroknak egyaránt közvetítenek, így végül ígéretet kapott, hogy a végén valaki lefordítja nekik románra az elhangzottakat. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS