2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jobbik: parlamenti bizottságok hallgassák meg Semjént, Szijjártót és a román nagykövetet

2016. január 04. 17:26, utolsó frissítés: 17:26

A Jobbik Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Románia magyarországi nagykövetének meghallgatását kezdeményezi a magyar Országgyűlés külügyi és nemzeti összetartozás bizottságainak rendkívüli, együttes ülésén.

Szávay István, az ellenzéki párt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, azért javasolták a múlt héten a bizottságok összehívását, mert Erdélyben az elmúlt hónapokban több magyarellenes intézkedést is lehetett tapasztalni. Úgy fogalmazott: "szomorúan tapasztaltuk, hogy az elmúlt hónapok során Románia ismét visszafelé indult el a demokrácia és a kisebbségi jogok útján".

Az országgyűlési képviselő szerint nem csak arról van szó, hogy számos régóta sérelmes ügyben nincs megoldás. Az elmúlt hónapokban "bekeményedni látszik a román hatalom" - fűzte hozzá. "Szomorúan látjuk", hogy a magyar külügyminisztériumnak nem sok szava volt az Erdélyben történtekhez - mondta.

Az ellenzéki politikus példaként a Szovátán egy magánház udvarán felállított Wass Albert-szobor ügyét, az Ismerős Arcok együttes sepsiszentgyörgyi koncertjén történt rendőri fellépést említette, de kitért arra is, hogy marosvásárhelyi civileket megbüntettek, mert kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki.

A jobbikos képviselő szóvá tette, hogy a hatóságok semmilyen bizonyítékkal nem álltak elő az ügyben, hogy miért tartóztatták le Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét. Tényleges bizonyítékok bemutatása nélkül ugyancsak letartóztatták Szőcs Zoltánt, a HVMI erdélyi elnökét - mondta.

Szávay István közölte, a nemzeti összetartozás bizottsága esetében megvannak a rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírások, mert frakciótársával, Ander Balázzsal támogatják azt. Hozzátette: a külügyi bizottság esetében Gyöngyösi Márton (Jobbik) egyeztet a pártokkal a hiányzó egyetlen aláírás érdekben. Megjegyezte, a külügyi bizottság másik jobbikos tagja Vona Gábor pártelnök, aki korábban közleményben sürgetett válaszlépéseket az erdélyi magyarok elleni román intézkedések miatt".

Elmondta, a rendkívüli ülést január 12-ére kezdeményezik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS