2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új elnököt választott a legfelsőbb bírói tanács

2016. január 06. 19:15, utolsó frissítés: 19:15

Az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzését tekinti egyik fő céljának a legfelső bírói tanács (CSM) újonnan megválasztott elnöke, Mircea Aron bíró, akit a testület szerdán választott meg a vezetői funkcióba.

Az igazságszolgáltatás szakmai felügyeletét ellátó testület alelnökévé Luminita Palade ügyészt választották. Az elmúlt években számos vita előzte meg a választásokat, most azonban egyetlen jelölt jelentkezett mindkét vezetői funkcióra. Aront és Paladét szinte egyhangúlag szavazta meg a tanács.

A bírói tanács ülésén rendszerint részt vesz az államelnök, az idén Klaus Johannis államfő azonban távol maradt, mivel szabadságát tölti.

Az igazságszolgáltatásban az idén több kulcsfontosságú intézményben vezetőségcsere lesz. A legfelső bírói tanács alelnöke a váltás megfelelő lebonyolításának fontosságára hívta fel a figyelmet. A bírói tanácsnak legtöbb esetben véleményeznie kell majd a javasolt személyeket.

Egyebek mellett a korrupcióellenes ügyészség élére kell új vezetőt kinevezni, miután Laura Codruta Kövesi főügyész megbízatása az idén lejár. Emellett a legfelső bíróság elnöki tisztsége is megürül, akárcsak a kilenc tagú alkotmánybíróság három helye.

Az egyik legkényesebb váltásnak a korrupcióellenes főügyész kinevezését tekintik, ugyanis Románia 2004 óta nagy hangsúlyt fektetett a korrupcióellenes harcra, és az ezt támogatók attól tartanak, hogy Kövesi lecserélésével megtörhet a jelenség visszaszorítására irányuló lendület. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS