2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakértői csoport felállítását szorgalmazzák a kolozsvári homlokzatrombolás megállítása érdekében

2016. január 07. 13:57, utolsó frissítés: 14:27

Szakértők bevonását követelik a civilek a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól a műemléképületek homlokzatán végzett beavatkozások felügyeletére, miután műépítészek és urbanisták jelezték, hogy a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének (ISU) tűzoltói szakszerűtlenül ontották le a napokban több belvárosi épület omlásveszélyes díszelemét és vakolatát. Az ISU-t egyébként a polgármesteri hivatal küldte az általa megadott címekre.

Eugen Pănescu urbanista csütörtökön a polgármesteri hivatal illetékes osztályán kért információkat a beavatkozásról, amelyeket Facebook-oldalán egy bejegyzésben közzé is tett.

A polgármesteri hivatal az ISU beavatkozása előtt egy listát készített azokról az ingatlanokról, amelyek romos homlokzata feltehetően balesetveszélyes a járókelőkre nézve. A Területi Műemlékvédő Bizottsággal megállapodott egy együttműködésben, és kiírt egy közbeszerzési eljárást műszaki szakvéleményezésre, amelyet a Hyparproiect cég részéről Alexandru Damian építészmérnök nyert el. A listán szereplő épületek mindenikéről készült egy felmérést tartalmazó dosszié, és kibocsátottak egy sürgősségi beavatkozást lehetővé tevő építkezési engedélyt, amelyet a Megyei Kulturális Igazgatóság is jóváhagyott. Az urbanistának a polgármesteri hivatalban megerősítették azt a tényt, hogy az ISU tűzoltói csak a tulajdonosok beleegyezésével jártak el.

Eugen Pănescu szerint sürgősen értesíteni kell az ISU-t arról, hogy a továbbiakban műemlék-épületeken végzett beavatkozásra szakosodott szakértő jelenlétében nyúljanak a homlokzatokhoz. Ugyanakkor egy önkéntes, építészmérnökökből, műépítészekből és művészettörténészekből álló szakértői csoport mielőbbi felállítását szorgalmazza az épületek állagáról összeállított dossziék felülvizsgálására.

Szerinte ezek mellett a lépések mellett fontos a szakmai és az intézményi kommunikáció átláthatóbbá tétele, hogy a homlokzatfelújítás, sürgősségi beavatkozások és a pontszerű, a tulajdonosok által végzett javítási munkálatok összhangban történhessenek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS