2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leállíttatta a kulturális miniszter a kolozsvári épületek homlokzatain történő beavatkozást

2016. január 07. 17:02, utolsó frissítés: 17:04

A kolozsvári homlokzatokon végzett beavatkozások leállítását rendelte el Vlad Alexandrescu kulturális miniszter. A tárcavezető Facebook-odalán jelezte, hogy információkat kért a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól néhány műemléképület homlokzatán végzett beavatkozás témájában, amely során a meglazult vagy balesetveszélyes omladozó vakolatot illetve díszítést eltávolították az ISU tűzoltói. A miniszter szerint a Kolozs Megyei Kulturális Igazgatóság arról tájékoztatta, hogy a homlokzatokon történt beavatkozások sürgősségi eljárásként értékelhetők, a bontások a restaurálások során visszafordíthatóak.

A miniszter szerint azonban eddig nem volt példa egyetlen eltávolított dekorációs elem megmentésére sem.

"A polgármesteri hivatal konzultatív hatáskörrel rendelkező Városrendezési és Műszaki Bizottságának legutóbbi ülésén bemutatták a romos homlokzatú épületek listáját, amelyek esetében szorgalmazzák a beavatkozást. A bizottság ellenezte a beavatkozást, mivel nem kapott megfelelő dokumentációt az érintett épületek állagáról. A Megyei Kulturális Igazgatóság pedig a beavatkozások halaszthatatlanságára hivatkozva adott jóváhagyást, ezért az ügy nem került a Regionális Műemlékvédelmi Bizottság asztalára. Megjegyzem azonban, hogy mind az A, mind a B kategóriájú ingatlanok esetében történtek beavatkozások, és míg utóbbiak esetében elegendő a megyei jóváhagyás, az A kategóriájú műemlék-épületeken történő beavatkozások esetében minisztériumi jóváhagyás szükséges. Mivel ilyen értelemben nem érkezett kérés a minisztériumhoz, felszólítottam a polgármesteri hivatalt, hogy az illető épületek esetében szüntesse be a beavatkozást" - írja a miniszter. Hozzátette, noha a homlokzatok biztonságossá tételét a polgármesteri hivatal egyik mérnöke felügyeli, ez a személy nem rendelkezik tanúsítvánnyal sem a kulturális minisztérium, sem a Kolozs Megyei Kulturális Igazgatóság vezető műépítésze részéről.

A miniszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a polgármesteri hivatal nem vont be megfelelő mértékben szakértőket az általa elrendelt beavatkozás-sorozat felügyeletébe. Szerinte egy szakértői csoport felállítása elengedhetetlen az értékes homlokzati elemek megmentése érdekében.

„Csütörtök reggel a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól és a Kolozs Megyei Kulturális Igazgatóságtól elkértem a beavatkozások szükségességét alátámasztó dokumentációt, és az ezekről szóló jelentéseket” - írja a miniszter. Hozzátette, a Kulturális Minisztérium és az Országos Műemlékvédelmi Bizottság kiemelt figyelmet szentel a romos és leromlott állapotban levő műemléképületek restaurálását és állagmegőrzését szabályzó törvény megfelelő módosítására. Ugyanakkor felkérte a kolozsvári lakosságot, tájékoztassák a minisztériumot, amennyiben beavatkozást észlelnek a továbbiakban valamelyik épület esetében. A bejelentéshez fotót és az épület címét is mellékelni kell. A miniszter bejegyzésében egy olyan A kategóriájú műemléképület-listát is közzétett, amelyek esetében a polgármesteri hivatal nem rendelkezik minisztériumi engedéllyel a beavatkozáshoz (hírszerk.)

IMPORTANT | M-am informat în legătură cu situația intervențiilor asupra clădirilor din centrul istoric al orașului...

Posted by Vlad Alexandrescu on Thursday, January 7, 2016

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS