2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel: Románia komoly erőfeszítéseket tett a határok védelmében

2016. január 07. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

Románia komoly erőfeszítéseket tett a határok védelmében, de meg kell várni az Európai Bizottságnak az országról készített jelentését – nyilatkozta Angela Merkel német kancellár Dacian Cioloş román miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Berlinben válaszul arra az újságírói kérdésre, hogy fel van-e készülve Románia a schengeni csatlakozásra.

Dacian Cioloş román miniszterelnök Angela Merkel meghívására látogatott Berlinbe, ahol a ahol a két kormányfő Románia schengeni csatlakozásáról, a migrációs politikáról és a két ország közötti gazdasági kapcsolatokról tárgyalt. De volt szó a romániai német kisebbség helyzetéről és a Németországban élő hatszázezres román közösségről is.

"Schengennek napjainkban nagyon nagy az aktualitása és mindent meg kell tegyünk annak érdekében, hogy továbbra is biztosítani tudjuk a szabad mozgást a schengeni határokon belül. Schengen egy jó eszköz a gazdasági fejlődésben ezért mindent meg kell tegyünk, hogy megvédjük azokat. Ugyanakkor meg kell adjuk a lehetőséget azoknak az országoknak is, akik nem tagjai, hogy belépjenek a schengeni övezetbe. Románia számos erőfeszítést tett annak érdekében, hogy belépjen a schengeni övezetbe, de mindenképpen meg kell várni az EB jelentését a korrupcióról." A német kancellár ugyanakkor a schengeni övezet fenntartásához először meg kell oldani a migráció okozta a problémákat.

Dacian Cioloş miniszterelnök elmondta, hogy Románia jelentős előrehaladást ért el a korrupció elleni küzdelemben, és ezeket az erőfeszítéseket a jelenlegi kormány is folytatni fogja.

Cioloş Németországot Románia stratégiai partnerének nevezte és örömének adott hangott, hogy Merkel ilyen hamar meghívta őt Berlinbe. A román miniszterlenök emlékeztetett, hogy Németország első számú kereskedelmi partnere az országnak ezért fontos, hogy minél szorosabb legyen a két ország közötti viszony.
(mediafax.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS