2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakemberek és civil szervezetek bevonását kezdeményezi Horváth Anna a műemlékrombolás ügyében

2016. január 07. 21:05, utolsó frissítés: 21:12

Műemlékvédelmi szakemberek és civil szervezetek szélesebb körű bevonását kezdeményezi Horváth Anna, az RMDSZ alpolgármestere a Kolozsváron közveszélyesnek minősített épületek meglazult elemeinek eltávolítása ügyében.

„Sajnálattal értesültem arról, hogy néhány napos külföldi tartózkodásom ideje alatt, Kolozsvár belvárosában megfelelő szakfelügyelet nélkül távolítják el a meglazult épületrészeket a közveszélyesnek minősített épületekről. Mivel úgy tűnik, hogy a hatóságok által balesetveszélyesnek minősített épületek omlásveszélyt jelentő elemeinek eltávolításában a Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság szakértői nem teljesítették az erre vonatkozó törvényes kötelezettségüket, szükségesnek látom az örökségvédelmi civil szervezetek és szakértők segítségét kérni a beavatkozási munkálatok felügyeletébe.

Miután Kolozsvár belvárosában az elmúlt időben több alkalommal is balesetveszélyt okoztak a leromlott állapotú ingatlanokról hulló vakolatdarabok és díszítőelemek, fontos szem előtt tartanunk a járókelők biztonságát szavatoló munkálatok elengedhetetlen mivoltát. Ugyanakkor, hangsúlyozni kívánom, hogy a Kolozs Megyei Művelődési Igazgatóság sürgősségi engedélyével és felügyeletével zajló munkálatokon, ahogy azt a mai felfüggesztést elrendelő miniszteri rendelet is tükrözi, annak szakértői nem tettek eleget sem a Területi Műemlékvédelmi Bizottságot tájékoztató, sem az épített örökség védelmére vonatkozó törvényes kötelezettségüknek. Éppen ezért, a szaktárca ezirányú javaslatát is figyelembe véve, a civil és szakmai szervezetek szélesebb körű bevonását indítványozom a balesetek megelőzését célzó akcióba, amely által biztosítható az érintett épületek utólagos restaurálása, az eltávolított faldíszek eredeti helyükre való visszahelyezése.

Hasonlóképpen, a jövő hét elejére tanácskozást kezdeményezek mindazon törvénymódósítási javaslatok összegzése céljából, amelyek hozzájárulhatnak, az ügyben megszólaló valamennyi szakértő által elismert törvénykezési hiányosságok kiküszöböléséhez, illetve amelyek a jelenlegihez hasonló állapotok megelőzését szolgáló, hatékony eszközöket biztosítanak az önkormányzatok számára.”
(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS