2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Caritas: évről évre csökken a szociális szolgáltatások állami támogatása

2016. január 19. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

Ellehetetleníti a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil és egyházi szervezetek működését a szociális és munkaügyi minisztérium azáltal, hogy évről évre csökkenti a központi költségvetési támogatást - áll a Gyulafehérvári Caritas közleményében. A szervezet aggodalommal vette tudomásul, hogy folytatódik a szociális szolgáltatásainak a fenntartására jóváhagyott állami szubvenció néven ismert támogatás visszaszorítása. Eközben a tapasztalt komoly és fokozódó szükségek mentén folyamatosan bővítettük segítő kínálatainkat - áll a civil szervezet igazgatója, dr. Márton András által jegyzett közleményben.

"A forráskiesés egyre súlyosabban érinti programjainkat. Idén az otthoni beteggondozó szolgálat is jelentős hiánnyal rugaszkodik neki az évnek. Tíz otthoni beteggondozó központunkra kért támogatásból csupán fele kapott részleges támogatást. Teljes mértékben elestek a támogatástól a Marosvásárhely, Csíkszereda, Székelykeresztúr környéki, valamint a Kovászna és Fehér megyei központok. De nem kapott támogatást a búzásbesenyői Gondviselés Háza idősotthonunk, a diódi gyermekotthonunk, a hátrányos helyzetű gyermekeket, fiatalokat felkaroló sepsiszentgyörgyi és erdőszentgyörgyi programjaink, a fogyatékkal élő fiatalokat foglalkoztató csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóközpontunk" - tájékoztatott a Caritas.

A 2016-os év elején gyakorlatilag 1.972.024 lejes forráskieséssel kell számolniuk a szükségletekhez képest, amely kétségessé teszi több mint 2.800 gondozottjuk ellátását. Míg 2013-ban 3.650 személy ellátását támogatta a szaktárca, az idén csak 809 gondozott ellátását finanszírozza."A helyzetet súlyosbítja, hogy a forrásmegvonás a legtöbb romániai civil és egyházi szociális szolgáltatót érinti. Románia messze elmarad az Európai Unióban a szociális szolgáltatásokra fordított költségvetési forrásokkal, és a polgárainak alanyi jogon biztosított szociális szolgáltatásokkal.

A rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben számos más civil és egyházi kezdeményezéssel együtt, az embertől emberig történő intézményes segítség kiépítésének, hozzáférhetővé tételének úttörői voltunk. Úgy tűnik, ebben az erőfeszítésben továbbra is és egyre inkább csak a helyi közösségekre, önkormányzatokra számíthatunk. Velük tanácskozva, egyeztetve kell eldöntenünk stratégiai magatartásunkat az elkövetkező évekre: mi az, ami vállalható abból a sok mindenből, amire szükség van" - írja az igazgató, aki köszönetét fejezi ki a szervezet munkatársainak és partnereinek, hogy segítettek átvészelni az elmúlt két év drasztikus visszavágásait. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS