2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma tárgyalja az alkotmánybíróság a dohányzást tiltó törvényt

2016. január 27. 09:09, utolsó frissítés: 09:09

Szerdán tárgyalja az alkotmánybíróság annak a törvénynek az óvását, amely többek között betiltaná a dohányzást a zárt, nyilvános területeken.

A törvényt tavaly december 15-én döntő házként fogadta el a képviselőház. December 21-én azonban szenátorok egy csoportja megtámadta az alkotmánybíróságon.

Az óvás beterjesztői azt állítják, nem a dohányzás korlátozását, hanem a "zárt közterület" fogalom meghatározását kifogásolják, ami szerintük a törvény hatályát a magánszférára is kiterjeszti. A jogszabály tulajdonformától függetlenül minden "közös használatra szánt, szabadon megközelíthető, mennyezettel és legalább két oldalfallal behatárolt helyiségre" kiterjeszti a dohányzás tilalmát. Az óváshoz aláírásokat gyűjtő Daniel Fenechiu szenátor szerint ez a meghatározás bármire, "akár a lakásokra" is vonatkozhat, és ilyenként sérti a magánélethez való jogot.

Egy másik aláíró, Laurentiu Mihai független honatya a törvényben szereplő kivételeket kifogásolta: szerinte a "dohányosok közti egyenlőséget" és a diszkrimináció alkotmányos tilalmát sérti az, hogy a repülőterek és a büntetés-végrehajtó intézetek elkülönített légtereiben a törvény lehetővé teszi a dohányzást. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS