2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányos a dohányzást betiltó törvény

2016. január 27. 11:51, utolsó frissítés: 12:56

Alkotmányos a dohányzást betiltó törvénytervezet - döntött szerdán az Alkotmánybíróság.

A képviselőház által decemberben elfogadott törvény a zárt, nyilvános helyeken - így kocsmákban, vendéglőkben, stb. - tiltja meg a dohányzást. A zárt nyilvános helyiség alatt olyan helyiségeket kell érteni, amelyeknek legalább két fallal, valamint állandó vagy ideiglenes tetőszerkezettel rendelkezik, és bárki által látogatható, vagy közösségi használatban van.

A törvény Klaus Johannis államfőhöz kerül kihirdetésre, és a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 45 nap után lép életbe. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb március közepétől lép érvénybe a teljeskörű tiltás.Tavaly december 21-én több szenátor alkotmányossági vizsgálatot kért a törvénnyel kapcsolatban. Az óvás beterjesztői azt állították, nem a dohányzás korlátozását, hanem a "zárt közterület" fogalom meghatározását kifogásolják, ami szerintük a törvény hatályát a magánszférára is kiterjeszti. A jogszabály tulajdonformától függetlenül minden "közös használatra szánt, szabadon megközelíthető, mennyezettel és legalább két oldalfallal behatárolt helyiségre" kiterjeszti a dohányzás tilalmát. Az óváshoz aláírásokat gyűjtő Daniel Fenechiu szenátor szerint ez a meghatározás bármire, "akár a lakásokra" is vonatkozhat, és ilyenként sérti a magánélethez való jogot.

Az elfogadott törvény tartalmazza a dohányzás betiltását minden nyilvános zárt térben, kivéve a börtönökben és a nemzetközi repülőterek tranzitzónájában, ahol erre a célra berendezett helyiségeket hoznak majd létre. Nem lenne szabad dohányozni játszótereken vagy más, gyerekeknek szánt terekben sem, itt az elektromos cigaretta is tiltott lenne. Teljes mértékben tilos lenne a dohányzás egészségügyi intézményekben is, legyen az állami vagy magán.

A törvény megszegése szigorú bírságokat vonna maga után: magánszemélyeket 100-500 lejre lehetne büntetni, az intézményeket pedig 5000-15000 lejre, illetve esetenként fel is függeszteni a tevékenységüket. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS