2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többen támogatják a dohányzás betiltását, mint gondolnánk

2016. január 27. 16:34, utolsó frissítés: 16:34

A romániai felnőttek nagyon magas százalékban támogatják a dohányzás betiltását zárt, nyilvános helyeken, miközben a felnőtt lakosság egynegyede vallja magát dohányosnak - derül ki az IRES közvélemény-kutató friss felméréséből.

A január 21-25. között készített és szerdán publikált felmérés szerint a résztvevők 93 százaléka hallott már a törvényről - amelyet szintén szerdán nyilvánított alkotmányosnak az alkotmánybíróság -, és ezek 79%-a jó vagy nagyon jó véleménnyel van a jogszabályról. Elutasítóan csupán 10 százalékuk nyilatkozott róla.

Azok közül, akik legalább évente egyszer elmennek egy szórakozóhelyre, 30 százalék mondta, hogy a törvény befolyásolni fogja az ilyen szokásaikat a következőképpen: 15% gyakrabban fog ezután szórakozóhelyekre járni, 1% ezután kezd csak el kijárni, 10% pedig ritkábban. A válaszadók 69 százaléka mondta azt, hogy szokásaikat nem befolyásolja a törvény.

Ami a dohányzáshoz való attitűdöt illeti, a válaszadók felének házában nem engedélyezik a dohányzást, egynegyedük esetében pedig csak a lakás egyes helyiségeiben lehet dohányozni. Csupán 2 százalék mondta azt, hogy náluk az egész lakásban engedélyezett a dohányzás.

A nemdohányzók véleménye a dohányzókról meglehetősen rossz: 61 százalék mondta, hogy inkább rossz véleménnyel vannak róluk, és egynegyedük gondolta úgy hogy se nem jó, se nem rossz véleménnyel. A nemdohányzók 80%-a mondta, hogy zavarja őket dohányosok közelében tartózkodni, és háromnegyedük vallotta azt, hogy amennyiben egy szórakozóhelyen csak a dohányzó részen találnának asztalt, inkább továbbállnának, és másutt keresnének helyet.

A válaszadók 75 százaléka mondta azt, hogy soha nem dohányzik, a dohányzók pedig a következőképpen oszlanak meg: 18 százalék naponta, 7 százalék ritkábban. A napi rendszerességgel dohányzók aránya magasabb a 18 és 35 év közöttiek, a városon lakók és a férfiak körében, a nemdohányzóké pedig az alapfokú végzettséggel rendelkezők, illetve a rurális környezetben élők körében.

A dohányzók körülbelül egynegyede hetente 1-30 lejt költ cigarettára, egyötöde 31-50 lejt, 30 százaléka pedig 51-100 lejt.

A dohányzók 82 százaléka 22 éves kora előtt kezdett el dohányozni, közel fele pedig még 18 éves kora előtt. Szintén közel fele mondta azt, hogy legtöbb 15 éve dohányzik, 53% pedig több mint 16 éve. 8%-uk szív napi egy csomagnál többet, egyharmaduk 16-20 szál cigarettát, és több mint egyharmaduk kevesebb, mint fél csomaggal.

A jelenleg dohányzók közül 43 százalék mondta azt, hogy járt orvosnál az elmúlt egy évben. Ezek aránya magasabb az 51-65 évesek, a felsőfokú tanulmányokkal rendelkezők, a városban élők és a nők körében.

A jelenlegi nemdohányzók kétharmada korábban sem dohányzott, egyharmada igen. A jelenleg nemdohányzó, de korábban dohányos férfiak aránya jóval magasabb, mint a nőké. Ebben a csoportban az is kitűnik, hogy a korábban napi rendszerességgel dohányzó, de már leszokott résztvevők inkább semlegesen viszonyulnak a törvényhez, mintsem elítéljék vagy támogassák.

A teljes felmérést itt lehet megtekinteni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS