2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A parlamentben nem lehet a homoszexuálisok jogairól szóló konferenciát tartani

2016. február 09. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

A képviselőház állandó bizottsága nem engedélyezte, hogy az „Emberi jogok” elnevezésű termében tartsanak meg egy LMBTQ témájú konferenciát.


2016. február 15-én tartották volna meg azt a konferenciát, amely a bejegyzett élettársi viszony és az LMBTQ közösséghez tartozóak jogairól szólt volna. A meghívottak között külföldi diplomaták, parlamenti képviselők és több civil szervezet képviselői szerepeltek.

Az állandó bizottság február 8-án hozta meg az elutasításról szóló döntését, Remus Cernea független képviselő, a konferencia egyik szervezője reméli, hogy csak egy tévedésről van szó, és nem szándékosan utasították el a kérését, ezért a konferencia megtartását elhalasztotta február 29-re.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az Európa Tanács tagországai számára készült javaslata szerint minden tagországnak biztosítani kellene az azonos nemű párok együttélésének a törvényes kereteit (vagy bejegyzett élettársi viszony vagy házasság formájában). Románia az utolsók országok között van, ahol nincsenek kidolgozva a bejegyzett élettársi viszony törvényes keretei.

A konferencián Remus Cernea független képviselő törvényjavaslatának a megvitatására került volna sor, amelyet már többször benyújtott elfogadásra a képviselő, viszont mind a képviselőház, mind a szenátus elutasította azt. Legutóbb 2015. december 9-én volt szavazás a törvénytervezetről, amelyen 292 képviselő nemmel szavazott, egy tartózkodás és két igen szavazat mellett.

Cernea szerint egy ilyen törvény Romániában egy létező jogi űrt töltene be, és az EU több tagállamában van már lehetőség arra, hogy törvényesen bejegyezzék az együttélést.

A független képviselő ugyanakkor megjegyzi, hogy a 2002-es népszámlálás adatai szerint 828 000 ember (a lakosság 3,9 százaléka) élt együtt valakivel, míg a 2008-as statisztikák szerint már 5,7 százalék a „csak” együtt élők és nem házasságban élők aránya. Ez azt jelenti, hogy Romániában is változatos családmodellek érvényesülnek, ami összhangban áll a demokratikus országokban a párkapcsolatokat illető mentalitásváltással. Ez a trend ugyanakkor növekedni látszik, ezért az államnak kötelessége törvényes védelmet nyújtani ezeknek a pároknak is, függetlenül attól, hogy milyen családmodellt választanak maguknak - véli a képviselő. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS