2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Decemberben dől el, milyen lesz az új erdélyi tévé

2003. november 24. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

Az önálló magyar televízió az erdélyi magyarság intézményi és szellemi önállóságának egyik fő pillérévé válhat – hangzott el az erdélyi magyar tévéstúdiók vezetőinek szombati, marosvásárhelyi tanácskozásán. A megbeszélést. Az új tévé megvalósításáról Medgyessy Péter magyar miniszterelnök és az RMDSZ elnökének múlt heti találkozóján született megállapodás, mely szerint jelentős magyar kormányzati támogatással jövő év közepéig létrehozzák az önálló intézményt. A műholdas sugárzású televízió működtetésében az összes erdélyi magyar stúdió szerepet vállal majd.


Markó a hétvégi tanácskozáson leszögezte: az önálló magyar televízió létrehozása nem irányul egyik magyar nyelven sugárzó televízió ellen sem, sőt egyúttal – lehetőség szerint – akár kétszeresére is növelni kívánják a román közszolgálati televízió magyar műsorainak adásidejét. A megbeszélésen az is elhangzott, hogy előrehaladtak a marosvásárhelyi regionális közszolgálati tévé előkészületi munkálatai.

A magyar médiaműhelyek vezetői egyértelmű támogatásukról biztosították a televízió tervét. Úgy vélték, az elmúlt évtizedben kialakult az a műszaki és szakmai háttér, amely biztosítani tudja az erdélyi magyar televízió sikeres beindítását. A tanácskozáson (melyet Markó Béla hívott össze) megállapodtak abban, hogy december folyamán újabb ülést tartanak, amelyen a tévé létrehozásának jogi, szakmai, pénzügyi vetületeit vitatják majd meg. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS