2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Decemberben volt ugyan szavazás a Diaconu-féle tervezetről, de nem volt érvényes

2016. február 18. 16:54, utolsó frissítés: 17:18

Noha december 22-én szavaztak a Bogdan Diaconu által kezdeményezett kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó tervezetről, a szavazás nem volt érvényes, és végül mégis hallgatólagos elfogadással kellett továbbküldeni a szenátusnak.

A törvénytervezetet december 21-én tűzték napirendre, a jogi és a közigazgatási bizottságok negatív véleményezésével.

A bizottságok véleményezése szerint a tervezet nincs összhangban a nemzeti kisebbségek védelméről szóló strasbourgi keretegyezménnyel, amelyet Románia is ratifikált a 1995/33-as törvénnyel, és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának előírásaival is ellentétes, ugyanakkor Románia Alkotmányának több cikkét is sérti. Így a két bizottság a törvénytervezet elutasítását javasolta a képviselőháznak.

Másnap, 22-én szavaztak a tervezetről. Mivel sarkalatos törvénytervezetről van szó, a 381 képviselő többségének kellett volna igennel vagy nemmel szavaznia ahhoz, hogy a szavazás érvényes legyen. A szavazás érvénytelennek bizonyult, mert a tervezet elutasítását csak 175 képviselő támogatta, 8 képviselő ellenezte az elutasítást, 6-an tartózkodtak. A szavazáskor egyébként összesen 207 képviselő volt jelen.

Érvényes szavazás hiányában február 17-én, szerdán hallgatólagosan elfogadottnak minősítették a tervezetet, amelyet a szenátushoz küldtek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS