2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Külügyminisztérium: alkotmányellenes Bogdan Diaconu nyelvhasználatot korlátozó törvénytervezete

2016. február 29. 19:42, utolsó frissítés: 19:53

Nem támogatja a külügyminisztérium sem azt a Bogdan Diaconu képviselő által benyújtott törvénykezdeményezést, amely megtiltaná a kisebbségeknek anyanyelvük használatát a romániai közigazgatásban, és amely nemcsak az alkotmány elveit nem tartja be, és ellent mond a hazai érvényes jogszabályoknak, hanem a romániai magyar kisebbség jogait szavatoló nemzetközi egyezményeket is megsérti – derül ki abból a levélből, amelyet Lazăr Comănescu miniszter intézett Tánczos Barnának, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjének.

"Ez a kezdeményezés gyakorlatilag a magyar nyelv használatát is betiltaná a közhivatalokban. Ez nemcsak magyarellenes intézkedés, hanem alkotmányellenes is. Ezért is nagyon fontos, ahogyan eddig is, dolgozzunk azon minden lehetséges eszközzel, hogy megbuktassuk Bogdan Diaconu tervezetét" – hangsúlyozta az RMDSZ szenátora.

A frakcióvezető szerint az RMDSZ üdvözi a külügyminisztérium álláspontját, és reméli, hogy a következő napokban, amikor a szenátus döntő házként napirendre tűzi a javaslatot, és amely során a szövetség kérni fogja a sürgősségi eljárást, ezt a minisztérium továbbra is fent fogja tartani. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS