2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biró Rozália: alkotmányellenes Diaconunak az RMDSZ megszüntetésére irányuló törvénytervezete

2016. március 01. 18:07, utolsó frissítés: 18:07

Az RMDSZ betiltásáról terjesztett törvénytervezetet a képviselőház elé Bogdan Diaconu független képviselő még december elején arra az állítólagos merényletkísérletre hivatkozva, amelyet - az ügyészség szerint - a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet (HVIM) kézdivásárhelyi elnöke akart elkövetni. Az RMDSZ megalakulása óta támadja az alkotmány első cikkelyét és nyíltan etnikai alapon követel területi autonómiát - érvelt a képviselő.

Biró Rozália
az emberjogi, felekezeti és kisebbségi szakbizottság elnöke a tervezet kapcsán az Erdély FM rádiónak elmondta, hogy a törvénykezési hatóság, amely a jogszabály-tervezeteket a szakbizottsági vitákat megelőzően véleményezi, már eleve elutasította a tervezetet.

„Nem tudnak bennünket, mint politikai pártot a pártokra vonatkozó törvény alapján megszüntetni, ahogyan azt a törvénytervezetben szeretnék, hiszen gyakorlatilag kellene egy bírósági határozat. Az én álláspontom az, hogy a logika és gyakorlatilag a törvények, az alaptörvény tiszteletben tartása oda kell vezessen minden egyes parlamentben dolgozó munkatársat, hogy ezt elutasítsa” - nyilatkozta.

A törvénytervezet esetében a képviselőház a döntő fórum, mivel azonban az RMDSZ-es politikus szerint a kezdeményezés alaptörvénybe ütközik, nem látja esélyét a törvénytervezet jóváhagyásának. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS