2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Románia is ratifikálta a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzésére és felszámolására vonatkozó Isztambuli Egyezményt

2016. március 02. 17:57, utolsó frissítés: 18:04

A nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzésére és felszámolására vonatkozó Isztambuli Egyezmény romániai ratifikálására vonatkozó törvénytervezetet fogadott el a héten a szenátus. A keretegyezmény célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők büntetlenségének megszüntetése.


Az Európai Tanács konvenciójához, amelyet 2015-ig 37 ország írt alá, most Románia is csatlakozik, ami azt jelenti, hogy az országnak fontos, korábban a jogszabályokban nem szereplő bűncselekményi formákat kell megfogalmaznia. Emellett sürgeti az összes illetékes állami szerv és szolgálat bevonását annak érdekében, hogy a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak ellen összehangolt módon lépjenek fel.

„Az egyezmény elfogadása és ratifikálása kiemelkedő jelentőségű: olyan körülmények között, amikor Romániában, 2014-ben 1096 feljelentés érkezett családon belüli erőszak miatt – ez alatt értjük a rendőrségi és a bírósági beadványokat is –, és ugyanebben az évben 11.600 személyt tartottak nyilván családon belüli erőszak áldozataként, és tudva azt, hogy ez a valóságnak csupán egy kis százaléka, kiemelt szükség volt ezen alapdokumentum ratifikálására” – hangsúlyozta Biró Rozália szenátor.

Az emberjogi bizottság elnöke hozzátette, tekintettel arra, hogy az 1156/2012-es törvényrendelettel Románia már elfogadott egy országos stratégiát a családon belüli erőszakos cselekedetek megelőzésére és csökkentésére, most az a fontos, hogy e rendelet gyakorlati megvalósítását szoros összhangba tudják hozni a keretegyezmény előírásaival és elvárásaival. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS