2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megbírságolta a CNA a B1-et, mert nem tájékoztatott objektíven a kézdivásárhelyi terrorvádról

2016. március 17. 17:40, utolsó frissítés: 17:42

Az RMDSZ feljelentése alapján az Antena 3 írásbeli megrovást, a B1 Televízió pedig pénzbírságot kapott, mert a december 1-i, kézdivásárhelyi eseményekről a tényeket elferdítve, nem objektív módon számolt be, a kollektív bűnösség elve alapján pedig az egész magyar közösséget terroristának állította be. A döntést csütörtökön hozta meg az Országos Audiovizuális Tanács (CNA).

"Médiamanipuláció és nem kevés súlyos torzítás hangzott el a Realitatea, Antena3, RTV és B1 televíziók műsorában a kézdivásárhelyi események kapcsán, amelynek egyértelműen az volt a célja, hogy rossz színben tüntessék fel a magyar közösséget. Ez a napokon át tartó uszítás hosszú távon is veszélyezteti a többség és kisebbség viszonyát, képes lehet lerombolni azt a toleranciát és társadalmi békét, amelyet a román és a magyar kisebbség 26 év alatt kiépített” – fejtette ki Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki elmondta, éppen ezért a CNA-hoz még decemberben eljuttatott feljelentésben kérték az ügy kivizsgálását.

Az ügyvezető elnök szerint elfogathatatlan, hogy információk elhallgatásával, radikális vélemények felsorakoztatásával a román média egyes csatornái egy teljes közösséget megbélyegezzenek. Felháborító és egyben veszélyes is, hogy a műsor keretében átlátszó módszerrel magyarellenes indulatokat szítottak, hiszen ezek után a román társadalom a jogos magyar követeléseket is veszélyként könyvelheti el – nyilatkozta.

"Nem hagyhatjuk, hogy magyar közösségünket összeesküvés-elméletek alapján született újabb támadások érjék. Ki kell harcolnunk igazunkat és azt, ami nekünk kijár. Nap mint nap bebizonyosodik, nem adhatjuk fel a küzdelmet azért, amit egyszer már megszereztünk, sem azt, hogy megszerezzük azt, amit már rég meg kellett volna kapnunk. Továbbra is nyilvánosságra kell hoznunk minden támadást, minden jogsértést, képviselnünk kell a közösség ügyeit minden fórumon a hazai törvényhozástól a nemzetközi szervezetekig. Hiszen látjuk, munkánknak van eredménye” – nyomatékosított Kovács Péter. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS