2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Volt Moszad-ügynökök kémkedtek a DNA vezetője ellen

2016. április 06. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

Négy izraeli állampolgár ellen indított eljárást a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, mert a gyanú szerint azok megfélemlítési és lejáratási szándékkal kémkedtek az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, Laura Codruţa Kövesi után.


Az ügyről a Rise Project oknyomozó újságírócsoport közölt információkat szerda reggel, az Agerpres hírügynökségnek ezt ügyészségi források is megerősítették. A négy izraeli a Black Cube nevű magánnyomozó irodának dolgozott, és a cél az volt, hogy a kémkedéssel megszerzett magánéleti információk felhasználásával a DNA vezetője kompromittálható és így zsarolható legyen. A magánnyomozó irodát a DNA egyik gyanúsítottja bérelhette fel.

A négy gyanúsított között van két volt izraeli titkosszolgálati tiszt is, név szerint Dan Zorella és Avi Yanus, a magánnyomozó iroda alapítói és vezetői. A másik két személy Ron Weiner és David Geclowicz. A A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség szerint a gyanúsítottak Kövesi email fiókját akarták feltörni.

A DNA főügyésze a DIGI24-nek megerősítette a sikertelen megfélemlítési kísérletet.

Márciusban befolyásos izraeli üzletember előzetes letartóztatását rendelte el


A DNA tavaly decemberben indított vizsgálatot egy törvénytelen ingatlan-visszaszolgáltatás miatt, aminek nyomán a vádhatóság szerint 136 millió euróval károsították meg a román államot. Paul herceg, az 1881 és 1947 között uralkodott román királyi család egyik el nem ismert sarja, a bukaresti növénytani kutatóállomás és egyéb, a kommunista rendszer által államosított ingatlanokat kérte vissza. Majd miután négy évig nem kapott választ, az ügyészség szerint felbérelte Remus Truica üzletembert, Adrian Nastase volt szociáldemokrata miniszterelnök tanácsadóját, hogy szerezze vissza az ingatlanokat.

Az ügyben három izraeli üzletember előzetes letartóztatását rendelte el kedden a brassói ítélőtábla egy korrupciós ügyben, amelyben a nyomozás egy illegális ingatlan-visszaszolgáltatás kivizsgálására irányul. A bíróság 30 napos előzetes letartóztatást rendelt el többek között a Forbes folyóirat által 3,6 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező Benjamin Steinmetz üzletember ellen, valamint két izraeli politikai tanácsadó és üzletember, Tal Silbertsein és Shimon Sheves ellen. Sheves az 1995-ben meggyilkolt Jichák Rabin volt izraeli miniszterelnök kabinetfőnöke volt. (hírszerk., agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS