2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vissza kell adniuk a hatóságoknak egy szovátai lakostól elkobzott Wass Albert-szobrot

2016. április 06. 13:19, utolsó frissítés: 13:19

Egy kedden kimondott jogerős bírósági ítélet alapján a hatóságoknak vissza kell szolgáltatniuk azt a Wass Albert-szobrot, amelyet 2014-ben egy szovátai lakostól koboztak el, aki a háza udvarán alakított ki Wass Albert-emlékhelyet.

Az ítéletről a Krónika számolt be szerdán. Amint a lap közölte, Tóth Ferencet az ellene folyó büntetőper minden vádpontjában felmentette a táblabíróság, a kirótt tetemes pénzbírságot és a perköltségeket sem kell kifizetnie.

A szovátai férfi 2014 pünkösdjén avatta fel saját portáján Wass Albert mellszobrát, Miholcsa József szobrászművész alkotását. A leleplezést követően a Maros megyei rendőrség házkutatást tartott nála, többször kihallgatták, majd 2014 júniusában elkobozták a szobrot, és a segesvári ügyészség az emberiesség elleni bűntettek elkövetői kultuszának az ápolása miatt emelt vádat ellene.

Az alapfokon eljáró segesvári bíróság tavaly novemberben tízezer lejes bírsággal sújtotta, és elrendelte a Wass-szobor, az író nevét rögzítő plakett és a nemzeti színű szalagok elkobozását. Ezt az alapfokú ítéletet törölte el a marosvásárhelyi táblabíróság.

Menyhárt Gabriella Éva nagyváradi ügyvéd, Tóth Ferenc jogi képviselője a Krónikának elmondta: azzal érvelt a fellebbezésben, hogy a bíróság olyan jogszabályra hivatkozott, amely a szovátai szoborállításkor nem vonatkozott Wass Albertre. "A törvénybe tavaly beemelték ugyan a háborús bűncselekményeket is, ez a kategória azonban a szoborállítás idején még nem szerepelt a jogszabályban" - magyarázta az ügyvéd.

Az ügyvédnek a Transindexhez is eljuttatott közleményében az is áll, hogy a Wass család megkeresésére Wass Albert rehabilitációs eljárásának elindításán dolgozik, amely újabb bizonyítékok feltárását igényli. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS