2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kinevezte Johannis az új legfőbb ügyészt

2016. április 28. 13:56, utolsó frissítés: 13:57

Augustin Lazăr személyében új legfőbb ügyészt nevezett ki Klaus Johannis államfő csütörtökön, miután a tisztség Tiberiu Nitu lemondása nyomán megüresedett.


Nitu már február elején önként távozott a posztról, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást indított ellene azzal a gyanúval, hogy jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal rendőri felvezetés rendszeres igénybe vételéről.

Nitu megbízatása az idén amúgy is lejárt volna, így lemondása csak néhány hónappal rövidítette meg mandátumát. Az idén több kulcsfontosságú tisztség megürülése volt várható a román igazságszolgáltatásban, hiszen a legfőbb ügyész mellett a korrupcióellenes főügyész mandátuma is lejárt. Ez utóbbi kinevezése már április elején eldőlt, az államelnök akkor újabb három évre meghosszabbította Laura Codruta Kövesi mandátumát a DNA-élén.

Az igazságszolgáltatás reformjának folytatását szorgalmazó Európai Unió és az Egyesült Államok a DNA-főügyész mellett a legfőbb ügyész kinevezését is kiemelt figyelemmel kísérte.

Augustin Lazăr kinevezése azért húzódott el, mert a törvényes előírások szerint hosszas jelölési eljárást kellett lefolytatniuk az érintett intézményeknek. Augustin Lazărt az igazságügyi miniszter javasolta legfőbb ügyésznek, ezt követően jelöltségét a Legfelső Bírói Tanács is kedvezően véleményezte. A törvények szerint a kinevezés végül az államfő kizárólagos jogkörébe tartozik.

Augustin Lazăr a gyulafehérvári ítélőtábla ügyészségének vezetője volt, és a helyi egyetemen is oktat. Korábban dolgozott már a legfőbb ügyészségen részlegvezetőként, és a román média úgy tudja, ő vitt Bukarestbe több olyan ügyészt, akik fontos nyomozásokat vezettek. Közöttük emlegetik Daniel Morar volt korrupcióellenes főügyészt is, aki jelenleg alkotmánybíró. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS