2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

ActiveWatch: továbbra is korlátozzák a hatóságok a romániai magyarság szólásszabadságát

2016. május 03. 18:10, utolsó frissítés: 18:10

A román hatóságok az előző évhez hasonlóan tavaly is több ízben próbálták korlátozni az alkotmány betartásának kötelezettségére hivatkozva a magyar közösség szólásszabadságát, és időnként sikerrel is jártak – állapította meg az ActiveWatch bukaresti civil szervezet, amely kedden tette közzé a romániai sajtószabadságról készült legfrissebb jelentését.


A 120 oldalas dokumentumban a magyar közösségnek szentelt ötoldalas fejezetben felidézik, hogy a Székelyföldnek autonómiát követelő tüntetőket, a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztőit és a magyar közösségi jelképek kitűzőit is bírságokkal sújtották. Olyan törvénykezdeményezések is megjelentek, amelyek korlátozzák a lelkiismereti szabadságot, például a kötelező iskolai himnuszéneklésre vonatkozó javaslat, vagy a Románia területén sugárzó televízióadókban a himnusz kötelező lejátszása. Egy másik törvénytervezet arra kötelezné a romániai magyar adókat, hogy minden műsorukat feliratozzák román nyelven.

Marosvásárhely továbbra is kiemelt figyelmet követelő helyszín, ahol súlyos konfliktus áll fönn a helyi hatóságok és a magyar közösség között, előbbiek továbbra is akadályozzák a kétnyelvű feliratok kihelyezését, dacára annak, hogy ez ellentmond az ország által ratifikált nemzetközi egyezményeknek. Ráadásul az Országos Diszkrminációellenes Tanács határozatát, miszerint a kétnyelvű feliratok hiánya sérti a kisebbségi nyelvi jogokat, a helyi hatóságok sikeresen megóvták a táblabíróságon.

Az ActiveWatch ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, az Európa Tanács 2014-es, rasszizmusról és intoleranciáról szóló országjelentésében a romániai magyar közösséget az idegengyűlöletnek és intoleranciának kitett csoportként azonosították be, és hogy sok esetben maguk a román hatóságok alkalmaznak intoleráns és sovén közpolitikákat a magyar kisebbséggel szemben.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) aktivistáit – akik 2015 folyamán azokra az épületekre, amelyek tulajdonosai ezt engedélyezték, kihelyezték a kétnyelvű utcanévtáblákat – a helyi rendőrség fejenként 5000 lejre büntette, és az épülettulajdonosokat is bírsággal fenyegette meg. Valentin Bretfelean helyi rendőrparancsnok indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a kampány kezdeményezői etnikumközi konfliktust akartak szítani a városban – emeli ki a jelentés. Említést tesznek arról is, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal nem engedélyezte Fancsali Ernő néppártos politikusnak a háromnyelvű “Autonómiát Erdélynek” feliratú pannó kihelyezését arra hivatkozva, hogy az sérti az alkotmány 30. cikkelye 7. szakaszát (amely többek közt a területi szeparatizmusra való felbujtás tilalmát fogalmazza meg).

Klaus Iohannis államfő olyan kijelentéséért fosztotta meg Tőkés László EP-képviselőt román állami érdemrendjétől, amelyet tévesen fordítottak le. Az ActiveWatch Szilágyi N. Sándor nyelvész indoklását is részletesen idézi. Tőkés kijelentése, miszerint Magyarország vállaljon védhatalmi státuszt Erdély fölött, a román fordításban “protektorátusként” jelent meg, miközben voltaképpen a kisebbségi jogok védelmére való odafigyelésre vonatkozott – áll a jelentésben. Az ActiveWatch leszögezi, Tőkés diskurzusa teljes mértékben belefér a véleményszabadság keretei közé, ugyanakkor megjegyzik, eddig még olyan börtönre ítélt személyektől sem vonták vissza az állami kitüntetést, mint Adrian Năstase, Irina Jianu, Rodica Stănoiu vagy Miron Mitrea.

A jelentés kiemeli: a magyar kisebbség politikai követelései – a nyelvi jogok, a területi autonómia – továbbra is stigmatizáltak a tömegtájékoztatás egy részében, valamint az állam hatóságai szemében, emiatt folyamatosan jelennek meg olyan törvénytervezetek, amelyek a közvitát is ellehetetlenítik erről a témáról. A hatóságok sok esetben rosszindulatúan alkalmazzák a törvényeket, hogy a magyar szimbólumok használatát betilthassák – még a magánszférában is.

Az ActiveWatch felszólítja a román hatóságokat, teljesítsék az Európa Tanács Rasszimus és Intolerancia Elleni Bizottsága (ECRI) legutóbbi jelentésében foglalt ajánlásokat, különös tekintettel a nemzeti és regionális szimbólumok használatát szabályozó törvények felülvizsgálatára, az egyenlő bánásmód biztosítása érdekében. Kezdeményezzenek valódi párbeszédet a magyar közösséggel a problémák megoldására, hogy el lehessen kerülni az etnikumközi feszültségeket; biztosítsanak olyan pluralista közeget, amelyben a magyar közösség kifejezheti igényeit és követeléseit, beleértve a politikai követeléseket is; a tolerancia, sokféleség és megértés szellemében kezdeményezzenek multikulturális nevelési programokat, hogy megelőzzék a román és magyar közösség közti konfliktushelyzeteket.

Az ActiveWatch azt javasolja a magyar kisebbséggel kapcsolatos információkkal dolgozó újságíróknak, hogy még a “hivatalos” forrásból érkezőket is a legnagyobb elővigyázatossággal kezelje és ellenőrizze; amennyiben lehetséges, szólaltassa meg a magyar közösség valamelyik képviselőjét az érintett ügyekben, illetve kérje a magyar nyelvű nyilatkozatok eredetijét, amelyet független fordítás segítségével dolgozzon föl, a hibás interpretációk elkerülése érdekében. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS