2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdélyi gázművet is eladna az állam

2003. december 09. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

Két regionális gázszolgáltató, a havasalföldi Distrigaz Sud Rt. és az erdélyi Distrigaz Nord Rt. eladását tervezi az állam. A Nastase-kormány közlése szerint azok a vállalatok, amelyek egyenként 51%-os részesedést akarnak szerezni a gázszolgáltatókban, január 14-ig tehetnek ajánlatot. A gázművek privatizációjában csak olyan vállalatok vehetnek részt, amelyeknek az éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd dollárt és vannak szakmai tapasztalataik a gázszolgáltatásban. A lehetséges vevők listáját január 23-án teszik közzé.


A Ruhrgas és a Wintershall német gázipari cégek, az orosz Gazprom és az olasz Enel már korábban jelezte érdeklődését a két gázmű iránt. Már november elején közölték: a két szolgáltatóban egyenként 30%-os állami tulajdonhányadot adnak el, de a stratégiai befektető a részesedését akár 51%-ra is növelheti a kibocsátott vállalati részvények megvásárlásával.

A dél-romániai szolgáltató Distrigaz Sud tavalyi nettó nyeresége 6,35 millió euró volt 450 millió euró forgalommal. Románia a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodásokban egyebek között azt vállalta, hogy jövő év márciusáig magánosít két állami gázművet. A kormány azt reméli, hogy a külföldi tőke révén lehet végrehajtani az energiaszektor reformját. (mti-eco, figyelőnet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS