2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Marosvásárhely központjában állítják fel a Bethlen Gábor-szobrot

2016. május 19. 19:02, utolsó frissítés: 19:02

Csütörtöki rendkívüli ülésén hagyta jóvá a marosvásárhelyi önkormányzat, hogy a Bethlen Gábor-szobrot a város főterén állítsák fel. Korábban a városvezetés a vár mellett akarta elhelyezni a szobrot, az RMDSZ-frakció azonban kiállt amellett, hogy a főtéren legyen a fejedelem szobra.


A helyi tanács által elfogadott határozat értelmében Bethlen Gábor szobrát a Horea utca bejáratával átellenben, a főtéri parkban helyezik el. A szoboremelés aktualitása az, hogy Bethlen Gábor 400 évvel ezelőtt emelte szabad királyi város rangra a korábban Székelyvásárhelynek nevezett mezővárost.

"Zöld utat kapott az, hogy Bethlen Gábornak a szobra Marosvásárhely főterét díszítse. Innen már csak a kivitelezésen, illetve a pályamű kiválasztásán múlik, hogy milyen hamar áll majd a szobor" - nyilatkozta az Erdély FM-nek Peti András alpolgármester.

A Bethlen Gábor szoborpályázatra nyolc pályamunka érkezett, múlt hónap végén kihirdették, hogy holtverseny alakult ki Deák Árpád nagyváradi szobrászművész Aranykor és Harmath István székelyudvarhelyi szobrászművész Béke jeligés alkotása között. A két szobor alkotóit felkérték, hogy dolgozzák ki jobban alkotásukat, ezt követően a zsűri ismét összeül majd, hogy eldöntse melyik szobortervet választja. (erdelytv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS