2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: a fenntartható fejlesztést társadalmi programokban kell viszontlátni

2016. május 21. 09:54, utolsó frissítés: 09:54

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által első alkalommal megszervezett globális szintű Politikatudományi Fórumán vesz részt május 19-20-án Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke a kenyai Nairobiban. A fórum célja egy olyan kommunikációs platformot biztosítani az akadémiai társadalom, valamint a politikai szféra képviselői számára, ahol konstruktív párbeszédet alakíthatnak ki az ENSZ 2030-ig tartó fenntartható fejlesztési menetrendje kapcsán.

A panelbeszélgetések során – melyeket Achim Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója, és Jacqueline McGlade, az UNEP igazgatótanácsának vezetője nyitott meg –, Borbély László a Fenntartható Fejlesztési Célok (SDG), illetve az ezekkel kapcsolatos, több szakterületre is kiterjedő statisztikai adatoknak a felhasználásáról tartott előadást. Felszólalásában elmondta: saját tapasztalatából kiindulva, a statisztikai hivatalok hiába állítanak össze értékes tanulmányokat és bocsátanak ki hasznos mutatókat, a szakemberek pedig hiába követik ezeket a mutatókat, ez még mindig nem vezet el a célok gyakorlatba ültetéséhez.

„Romániának például hiába van 2008 óta fenntartható fejlesztési stratégiája, hiába hoztunk létre egy minisztériumok-közi bizottságot, amely a kivitelezéssel kellene foglalkozzon, az országnak továbbra sincs egy egységes, koherens, mindenki számára érthető elképzelése, a kormány a mai napig nem fogalmazott meg egy életképes akciótervet” − nyilatkozta Borbély László Kenyában. Hozzátette, a fenntartható fejlesztési célok népszerűsítéséhez olyan kezdeményezésekre van szükség, mint az a szeminárium-sorozat, amelyet a Román Parlament az Interparlamentáris Unióval közösen indított el 2014-ben, de szükség van olyan politikusokra is, akik befolyással bírnak a politika osztályra, és akik el tudják érni azt, hogy a statisztikai hivatalok mutatói, a szemináriumok zárónyilatkozatai, konkrét projektekké váljanak.

„A Román Parlament egy hónappal ezelőtt egy nyilatkozatot fogadott el az ország fenntartható fejlődési stratégiája kapcsán. Ez a nyilatkozat egyrészt ezért fontos, mert tartalmát illetően teljes egyetértés van a politikai alakulatok között, másrészt pedig világosan megfogalmazza a feladatköröket, hogy újra kell értelmezni a 2008-ban elfogadott stratégiát, és azt is, hogy a miniszterelnöki kabinet mellett hozzon létre egy olyan interszektoriális testületet, amely összefogja, egységesíti a minisztériumoknak a fenntartható fejlődési stratégiával kapcsolatos kezdeményezéseit, és egyfajta koordinációs központként, az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján utasítsa azokat az állami intézményeket a szükséges intézkedések bevezetésére” − fogalmazott Borbély, hozzátéve, az IPU országai közül Románia elsőként fogadott el ilyen nyilatkozatot.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke felszólalásában hangsúlyozta: ahhoz, hogy a fenntartható fejlesztési célok a gyakorlatban is működhessenek, globális szintű mentalitásváltásra van szükség, illetve arra, hogy az óvodától egészen az egyetemig, a civil szférától a politikai osztályig mindenkiben tudatosuljon a környezetbarát életforma és életvitel fontossága. „Ez csak akkor valósulhat meg, ha a fenntartható fejlesztési célokat konkrét társadalmi projektek, programokban lehet viszontlátni” − tette hozzá a külügyi bizottság elnöke. Mint mondta, ezt a célt fogja majd szolgálni az a felvilágosító kézikönyv is, amelyet a Román Parlament és az IPU közösen készül összeállítani, és amely az SDG-ket fogja közérthetően bemutatni. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS