2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhalasztotta döntését az Alkotmánybíróság a hivatali visszaélésről szóló értelmezési vitában

2016. május 24. 20:17, utolsó frissítés: 20:17

Június 15-re halasztotta annak eldöntését az Alkotmánybíróság, hogy hogyan kell értelmezni a büntető törvénykönyv szerint akár 15 év börtönbüntetéssel járó hivatali visszaélést. A büntető törvénykönyv 297-es törvénycikkelyével kapcsolatosan nyolc alkotmányossági óvás érkezett, köztük a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) volt vezetőjétől, Alina Bicától, valamint Nicuşor Constantinescutól és Gheorghe Bunea Stancutól, mivel szerintük a btk.-ban a hivatali visszaélés túl tágan van értelmezve.

Augustin Zegrean, az Ab elnökének keddi bejelentése szerint igen komoly vita alakult ki a testületben a benyújtott óvásokkal kapcsolatban, ezért inkább még információt kérnek a témában, és elhalasztják a döntésüket.

Amennyiben az alkotmánybírók helyet adnak majd az óvásoknak, akkor több, mint 800 dossziét lehetne lezárni. Laura Codruţa Kövesi, a Korrupcióellenes Ügyészség vezetője egy rádióinterjúban korábban azt nyilatkozta, hogy amennyiben dekriminalizálnák a hivatali visszaélést, az több száz korrupciós ügyet érintene, ezután pedig meglenne az esélye, hogy a közhivatalnokok nem a törvény betűje szerint végeznék a munkájukat. Kövesi ugyanakkor azt is elmondta, hogy a DNA által összeállított vádiratok közel harmada hivatali visszaélés, ezért aggasztónak tartja, hogy ilyen szinten akadályozni akarják a Korrupcióellenes Ügyészség munkáját.

Az alkotmánybíróság elnöke, Augustin Zegrean egy televíziós műsorban két héttel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy a btk. hivatali visszaéléssel kapcsolatos cikkelyeit többféleképpen lehet értelmezni: „ Az említett törvénycikkely értelmezése több esetben is vitákat szülhet... Nem hiszem, hogy a közhivatalnokok minden törvénysértése hivatali visszaélés lenne, egyenként kellene megvizsgálni a különböző eseteket.” „Európában 12 országban börtönnel sújtják a hivatali visszaélést, a többiben viszont nem" – tette hozzá Zegrean.

A politikusok valószínűleg nagyon örülnének, ha a hivatali visszaélést dekriminalizálná az alkotmánybíróság. Amennyiben ez megtörténik, akkor olyan politikusok szabadulhatnának meg az ellenük felhozott vádaktól, mint Gabriel Oprea volt belügyminiszter, akit többek között azzal vádoltak meg, hogy törvénytelenül használta az állandó rendőri felvezetést. De megszabadulhatna pár dossziétól Elena Udrea is, akit a Bute-gála ügyben vádoltak meg hivatali visszaéléssel. Udrean kívül hivatali visszaélés dekriminalizálása mellett érvel Traian Băsescu volt államfő, a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu, és számos PSD-s politikus is. (hotnews/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS