2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tízezreket hallgat le fölöslegesen a SRI

2003. december 12. 11:44, utolsó frissítés: 11:44

Szinte 20 ezer ízben hallgattak le telefonhívásokat, fogtak el faxüzeneteket, e-mail-eket és klasszikus leveleket a romániai hatóságok. Az adatokat Ilie Botos főügyész volt kénytelen nyilvánosságra hozni, mert pert vesztett a romániai Helsinki Bizottság (APADOR-CH) ellen. Az emberjogi szervezet a közérdekű információk szabadságát biztosító törvény alkalmazását kérte számon a főügyészen.

1992 és 2002 között megharmincszorozódott a lehallgatási kérelmek száma. A SRI és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) 14 ezer esetben figyelték a polgárok kommunikációját nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. 5000 további ügyben az ügyészségnek volt szüksége korrupcióval gyanúsított személyek effajta megfigyelésére. Az így begyűjtött bizonyítékokat a bírósok a legtöbb esetben visszautasították, mert a felvételeket megvágták vagy töredékesek voltak.

Ezt Botos főügyész ezzel magyarázza: nincs elég profi lehallgatási szakember az országban. Valerian Stan, az APADOR-CH elnöke szerint "bármely demokratikus országban a lehallgatottak szinte mind beperelhetnék a főügyészséget, hiszen ha a bíróság nem fogadta el a felvételeket bizonyítékként, akkor fölöslegesen figyelte a SRI a telefonjukat, levelezésüket." Stan magyarázata szerint erre Romániában nincs esély, mert nincs erre vonatkozó törvény. Az elnök szerint a megfigyeltek többségének fogalma sem leget arról, hogy valaha is lehallgatták volna őket. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS