2023. január 31. keddMarcella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly: a képzett munkaerő elvándorlásának megállítása a Keleti Partnerség egyik fő célkitűzése

2016. június 07. 21:55, utolsó frissítés: 21:55

A kelet-európai országokban a legnagyobb probléma az úgynevezett agyelszívás, hogy a jól képzett fiatal munkaerő elvándorol és külföldön vállal munkát a magasabb bérezések reményében. Ezt a folyamatot kell mérsékelni, és ennek érdekében fellépni Európa és az egyes országos szintjén is, intézményes keretek között. Ez kell legyen a Keleti Partnerség egy fő célkitűzése, hiszen erről már döntöttek a Régiók Bizottságában is - javasolta Borboly Csaba június 7-én Brüsszelben, ahol Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja a Keleti Partnerség találkozóján szólalt fel.


A Régiók Bizottsága februárban fogadta el Borboly Csaba javaslatait az ifjúságpolitika terén, amikor Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztos megígérte, hogy konkrét lépéseket tesznek ezek mentén.

A június 7-i konferencia azért nagyon fontos, mert a februárban elfogadott jelentés konkrét hozadéka, hogy elfogadták azt az oktatási programot, amely a szakképzés és a készségek fejlesztése révén olyan szakemberek képzését célozza meg, akiket képes befogadni a munkaerőpiac. A program célja, hogy úgy a szakképzés, mint a felsőfokú oktatás versenyképes szakembereket képezzen.

A találkozón Borboly Csaba a Régiók Bizottsága képviseletében bemutatta a Hargita megyei jó példákat, az oktatás és munkaerőpiac összehangolását célzó kezdeményezéseket a kormányok képviselői és a csatlakozni kívánó keletieknek, illetve az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága képviselőinek.

A Régiók Bizottsága Hargita Megye Tanácsának elnökét nevesítette, hogy az Európai Parlament, az UNESCO mellett hozzászóljon az ifjúságpolitikai és oktatási témához, és fenntartsa azt az álláspontot, miszerint nagyobb hatáskört kell kapjanak a megyei, illetve a helyi tanácsok ahhoz, hogy helyben kezelni tudják a felmerülő problémákat. Ennek hiányában nagyobb a veszélye annak, hogy a fiatalok elszakadnak vagy elvándorolnak. Mint mondta, fontos a tudásátadás, a partnerek jó példáinak megismerése, a tanterv, a digitális és az online anyagok, az informális oktatási rendszerek nemzetközi fejlesztése a versenyképesség növelése érdekében. A helyi és regionális önkormányzatok számára megfelelő, közvetlenül elérhető pénzügyi forrásokat kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik a migráns háttérrel rendelkező fiatalok integrációját - hangsúlyozza Borboly Csaba.

"Továbbra is dolgozunk a fiatalokért. Ha otthon, Bukarestben nem találunk partnereket, Brüsszelben teszünk azért, hogy tudjunk jó irányba változtatni a rendszeren" – nyilatkozta a június 7-i felszólalása kapcsán Borboly Csaba. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS