2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Levélben fordul a kormányfőhöz Borboly Csaba a medvék miatt

2016. július 08. 09:37, utolsó frissítés: 09:37

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén Hargita megye tanácsa azt a Dacian Cioloș miniszterelnöknek írt levelet, amelyet Borboly Csaba megyeelnök kezdeményezett, és a medveproblémára hívja fel a kormányfő figyelmét.

A levélben rámutatnak arra, hogy az európai szabályozás nincs összhangban a sajátos romániai viszonyokkal, és módosítani kellene a vonatkozó törvényeket, mert emberéletekről van szó, valamint vadkárokról. Az utóbbiak elleni védekezés jelentős anyagi megterhelést jelent a tulajdonosoknak, ezért a megtérítésükhöz külön állami alap szükséges - áll a levélben. A kormányfő támogatását oly módon kérik, hogy lehetővé váljon a gyorsabb beavatkozás, illetve kárrendezés.

A testület levelében hangsúlyozza, hogy ez nem csak Hargita megyei probléma, mivel Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kovászna, Maros és Neamț megye is az előírtnál nagyobb számú medvepopulációval rendelkezik.

A levélben foglalt egyik konkrét javaslat, hogy ha egy személy vadállat okozta sérülés nyomán munkaképtelenné válik, lehetőség legyen korai nyugdíjazásra vagy szociális juttatásra, valamint ingyenes kórházi kezelésre. Továbbá vadkár esetén a tulajdonos közvetlenül fordulhasson kárfelmérő szakemberhez, és annak jelentése alapján, a polgármester láttamozásával együtt, továbbíthassák a kártérítési igényt a központi hatóságnak vagy az adott vadászterület kezelőjének, és a kérelmet elfogadható határidőn belül bírálják el.

A teljes dokumentum itt megtekinthető.

Borboly Csaba a szavazás előtt elmondta, hogy az elmúlt időszakban Hargita Megye Tanácsa sokat foglalkozott a kérdéssel, ő maga is a Régiók Bizottsága tagjaként, és a brüsszeli illetékes főigazgatóság jelezte, hogy Romániának sokkal nagyobb a mozgástere a kérdésben, mint amennyit kihasznál. A megyeelnök rámutatott, hogy a korábbinak a négyszeresére nőtt a Hargita megyei medvepopuláció, a problémát pedig kezelni kell. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS