2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lehet, hogy jön a demencia elleni védőoltás

2016. július 14. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Amennyiben kiállja a klinikai próbákat, öt éven belül széles körűen alkalmazni lehet egy nemzetközi kutatócsoport által kifejlesztett védőoltást a demencia ellen.

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent, több mint 47 millió ember küzd a betegséggel. Az új oltóanyag segítségével elejét lehetne venni, hogy évente mintegy 7,5 millió ember váljon demenssé.

Az Adelaide-i Flinders Egyetem kutatócsoportja együttműködve a Molekuláris Medicina Intézettel és a Kaliforniai Egyetem szakembereivel olyan oltóanyagot hozott létre, amely a betegséget előidéző kóros béta amiloid és tau fehérjéket veszi célba.

Nikolai Petrovsky, a Flinders Egyetem professzora közölte, hogy ha az emberi klinikai próbák sikeresek lesznek, az oltóanyag széles körben elérhető lesz öt éven belül.

Azt mondta, a kutatók olyan hatékonyan vették célba a betegséget előidéző fehérjéket, hogy a szert sokkal inkább lehetne oltóanyagként használni megelőzés gyanánt, mint betegek kezelésére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS