2023. január 31. keddMarcella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Csúnya migránsozásra" számíthatunk Erdélyben is a menekültkvóta-népszavazás miatt

2016. július 22. 17:56, utolsó frissítés: 17:56

A magyar politikum által kreált „migránshisztériáról” és az októberi, a kötelező betelepítési kvóta – menekültkvóta – kapcsán kiírt népszavazásról is szó esett egy migrációról és emigrációról, és ennek demográfiai hatásairól szóló beszélgetésen, Tusnádfürdőn, a 27. Bálványosi Nyári Egyetem és diáktábor harmadik napján.


Veresné Novák Katalin, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára szerint vészharangot kongatott meg a kormány, amikor a migránskérdést tematizálta. Szerinte az Európán kívülről érkező bevándorlók nem hasonlíthatók össze az Európán belül emigrálókkal, így például a Magyarországra kitelepülő Kárpát-medencei magyarokkal, mert teljesen más kulturális, nyelvi háttérrel rendelkező, tőlünk nagyon különböző emberekről van szó, akik oly módon őriznék meg a saját identitásukat meghatározó körülményeket, hogy nem hajlandóak alkalmazkodni az új környezetük szabályaihoz. Erre példaként a németországi párhuzamos társadalmakat hozta fel.

Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese szerint a következő két hónapban nem érdemes a bevándorlásról beszélni. Szerinte a népszavazás tejes egészében át fogja politizálni ezt a beszédmódot. „Egy politikai kampány közelében vagyunk. Akárki akármit mond a bevándorlásról, mindenképpen politikai szemüvegen keresztül fogja nézni. Éppen ezért nem érdemes ebbe a dologba belemenni október 3-ig. Az erdélyieknek mondom: olyan kérdés van feltéve, amelyre garantált a választ, két felmérés is született a témában, az egyik szerint a szavazók 88%, egy másik szerint 90%-a fog nemet mondani a kvótára” - mondta.

Mivel nem létezik garancia a népszavazás kimenetelére, mert az érvényességi küszöb nagyon magas – legalább 4,2 millió embereknek kellene szavaznia – és vélhetően nem fognak tudni ennyi embert meggyőzni, hogy urnákhoz járuljon, a magyarországi „propagandának mindent be kell majd vetnie”, hogy ezt a 4 millió embert elvigye az urnákhoz, emiatt számít a határon túli, magyar állampolgársággal rendelkezők szavazataira. Emiatt nagyon sok „kommunikációs csúnyaságokra” kell készülni, például Székelyudvarhelyen is folyamatosan fog ömleni a migránsozás, hogy növeljék a részvételt.

„Ennek a kérdésnek a tematizálása ne zavarja meg a határtól néhány száz kilométerre levőket. Érdemes a bevándorlásról, ennek lehetőségeiről és problémáiról beszélni, de csak a népszavazás lejártával” - sommázott Kapitány. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS