2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyógyítható betegeknek nevezte egy lelkész a melegeket Tusványoson

2016. július 22. 21:41, utolsó frissítés: 23:23

Paizs József segesvári lelkipásztor „Szexuális zavarok, avagy mitől van 50 árnyalata a szürkének" címmel tartott ma előadást a 27. Tusványoson a Keskeny út sátorban, ahol az Index tudósítása szerint a homoszexualitást betegségnek nevezte. „Senki nem születik homoszexuálisnak. Tetszik, nem tetszik, ez van és kész! (…) Viszont van egy jó hírem: mint minden betegség, ez is gyógyítható, kezelhető” - idézte a lelkészt az Index.


“A gyermekek 3-5 éves korukban küzdenek az ödipális konfliktussal, ilyenkor a fiúcskák elkezdik utánozni apjukat, és tetszelegnek anyjuknak, illetve a lányoknál fordítva. Fontos időszak a nemi identitás kialakulásában. Ha azonban ebben az időszakban nincs ott a fiúknál egy apa, egy apakép, vagy ha az apa egy agresszor, akitől a gyerek nem kap szeretetet, akkor nagy eséllyel kialakul a homoszexualitás. Ennek megfelelően azt tanácsolta az apáknak: Ölelgessétek 3-5 éves fiaitokat, mert ha nem, akkor egy idegen férfi fogja ölelgetni őket” - számolt be a portál tudósítója az előadásról. A lelkész azt jósolta, egyre több lesz a homoszexuális. Az apai szeretet hiányára vezette vissza a magas öngyilkossági rátát is a melegeknél. Egy lány feltette ugyan az adekvát kérdést, hogy - már amennyiben tényleg kimutatható ez a magasabb arány - nem lehet-e, hogy ez azért van, mert a társadalom nem fogadja el őket, esetleg folyamatos megaláztatás éri őket, saját családjukkal sem sikerül elfogadtatni. Kategorikus nem volt a válasz, sőt, Paizs szerint a társadalom felől érkező kritika még büszkébbé teszi őket – írta az Index.

Bardócz Csaba ikafalvi református lelkész, a Keskeny út sátor házigazdája szerint az Index tudósítói kiragadták kontextusából az elhangzottakat. Az előadásnak egy nagyon kis része foglalkozott a felvetett kérdéskörrel. Paizs József azzal, hogy azt állította, hogy a homoszexuális betegség, azt mondta el, hogy van gyógyulási lehetőség. A saját lelkigondozói tapasztalatából indult ki, hogy a homoszexuális személy lelki problémákkal küzd, és ezért nagy valószínűséggel segít rajta a terápia, tehát kigyógyulhat a homoszexualitásból. Természetesen az is lehet, hogy nem, és ebben az esetben is szereti őt az Isten, mint ahogy minden embert, mert az Isten minden embert szeret, csak a bűnt utálja, ezt lelkészként elmondanám bármikor annak, aki ilyen problémákkal keres föl – mondta a Transindex megkeresésére Bardócz.

Paizs előadása az ő interpretációjában inkább arra volt kihegyezve, hogy vannak olyan szexuális zavarok, párkapcsolati problémák, amelyek okai a gyerekkorban elszenvedett traumáknak tudhatóak be, és ezek között vannak olyan esetek is, amikor az illető emiatt válik homoszexuálissá; valójában az előadás üzenete egy olyan örömhír, hogy lehetséges a gyógyulás, ha ezt valaki akarja – mondta.

Szerinte az elhangzottak szinte tökéletesen megegyezik a református egyház tanításaival a kérdésről, habár az egyház által a témában kiadott szövegben nem foglalnak állást arról, hogy a homoszexualitás betegség-e vagy sem. Paizs József előadásában a jó hírt hangsúlyozta, a gyógyulás lehetőségét vázolta azoknak, akik számára a homoszexualitás megélése problematikus. Nem ő általánosított, hanem az Index tudósítói – jelentette ki. A Keskeny út sátorban a továbbiakban nem szándékozik a meleg témának teret szentelni, mint mondta, ez az előadás sem erről szólt, hanem azokról a szexuális zavarokról, amelyek a kisgyerekkori traumáknak betudhatóan jelennek meg, és hogy valójában az előadáson a válásról vagy a házassági elköteleződés elkerülésének problémájáról sokkal több szó esett, mint a homoszexualitásról.

Felvetésünkre, miszerint nem szándékoznak-e a jövőben ezt a fajta, a melegeket sértő diskurzust ellenpontozó, a keresztényi elfogadás és tolerancia szelleméhez inkább passzoló nézőpontokat bemutatni a sátorban, mint amilyen például a melegek elfogadása mellett érvelő Gyerő Dávid unitárius lelkészé, azt válaszolta, szerinte nem egy fesztiválsátorban kell erről a témáról bővebben beszélni, itt inkább olyan, többeket érintő problémákra akarnak majd visszatérni ebből a halmazból, mint amilyen a válás vagy a családon belüli erőszak. Szerinte, aki a sátorban tartott előadáson részt vett, egyáltalán nem azzal maradt, hogy ez a fajta diskurzus a melegeket sérti, vagy hogy ráerősítettek a melegekkel szembeni, amúgy markánsan létező előítéletekre, elutasításra és gyűlöletre. Ő lelkészként nem ítélkezik a melegek fölött, de a melegek házasságát, az együttélés minden formáját és hogy gyerekeket neveljenek ezt határozottan elutasítja. Ha valaki odamenne hozzá, és azt mondaná, hogy meleg, akkor is Isten szeretetének üzenetét közvetítené felé, "mert Isten minden embert szeret, de a bűnt, azt nagyon utálja bennünk". Ugyanakkor elmondaná neki, ha akarja, élhet azzal a lehetőséggel, hogy beszéljen Paizs Józseffel, de ez semmiképpen nem kényszert jelent, erőszakos ráerőltetést, mert ha az illető jól érzi magát a bőrében, és nincsenek problémái, és nem igényli ezt a fajta segítségnyújtást, akkor természetesen ezt elfogadja. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS