2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-s támogatásokból újítanák fel a nagyváradi püspöki palotát

2016. augusztus 12. 09:32, utolsó frissítés: 09:32

Az Európai Unió pénzforrásaink a felhasználásával újítaná fel a római katolikus egyház a nagyváradi püspöki palotát - közölték egy csütörtöki sajtótájékoztatón az egyház illetékesei.

A közlemény szerint a tervezett ingatlanrehabilitáció az épület statikai megerősítése mellett magába foglalja a barokk építészeti elemek restaurálását, valamint a fűtési rendszer, a víz- és a csatornahálózat, a világítás felújítását, klíma- és riasztórendszer kialakítását.

A püspökség célja, hogy a palota ismét a város közművelődési, művészeti és közösségi fejlődését szolgálja. Ezért a palotában a közművelődést szolgáló multifunkcionális tereket alakítanának ki, amelyek zenei, képzőművészeti, múzeumpedagógiai, tudományos és egyéb rendezvények befogadására lennének alkalmasak.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ebben a hónapban készül benyújtani a pályázatot a felújítás anyagi fedezetének előteremtésére. Amint az Erdon.ro portál idézte, a beruházás értékét 4,5 millió euróra becsülik, és a püspökség illetékesei szerint jó esély mutatkozik az EU-támogatás elnyerésére.

A nagyváradi római katolikus püspöki palotát Délkelet-Európa és Románia legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemlékeként tartják számon. A palota 1762 és 1776 között épült Franz Anton Hillebrandt tervei alapján. A csaknem 6000 négyzetméter hasznos területtel rendelkező épületet a román kommunista állam államosította, és több évtizeden át múzeumként használta. Az egyháznak - hosszas pereskedés után - 2004-ben sikerült visszaszereznie. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS