2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A KMN szervezői közleményben ítélték el a TVR Beatrice-koncertről szóló manipulatív riportját

2016. augusztus 19. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

A TVR szerdán megjelent, a Beatrice koncertről szóló riportja magyarellenes felhanggal próbálja befeketíteni a Kolozsvári Magyar Napokat. A Román Televízió műsorkészítői félreérthették vagy szándékosan félre akarták érteni az „Utálom az egész XX. századot” című szám kezdő képsorait. „A magyarországi Beatrice „vitatható koncertjén” Hitler és Lenin képét vetítették, és elhangzott az iszlamista terroristák jelmondata is, az Allahu Akbar” - számolt be a román közszolgálati televízió. A riport az egészet pedig egy olyan kontextusban tálalja, mintha Nagy Feró és zenekara éltetné ezeket a történelmi személyeket és nem elítélnék őket, mint ahogy a dalszövegből ki is derül.


Az egész riport ugyanakkor rettenetesen manipulatív módon volt megszerkesztve, hiszen az elején egy olyan Beatrice-fellépést vágtak be, ahol Nagy Feró azt énekli, hogy Kolozsvár újra magyar város lesz. Viszont nem a mostani koncerten készült a felvétel, és a helyszínt sem lehet beazonosítani.

A Kolozsvári Magyar Napok szervezői közleményt adtak ki, amelyben sajnálják, hogy a Beatrice koncerten elhangzott dalrészletek és képbevágások üzenetét nem sikerült megértenie a román közönségnek. „A dal szövege az említett történelmi személyiségek és ideológiájuk ellen irányul. A dal a tetteiket „terrorként” és „rémálomként” mutatja be" – olvasható a közleményben.

A KMN szervezői elhatárolódnak minden szélsőséges megnyilvánulástól, elítélnek minden olyan cselekedetet és nyilatkozatot, amely a gyűlöletre uszít – írják a közleményben.

A szervezők ugyanakkor sérelmezik, hogy a koncertről elferdített, manipulatív és tendenciózus beszámolók jelentek meg az országos televízióban, amellyel a Kolozsvári Magyar Napokat negatív fényben tüntették fel a román közönség előtt. A közleményben kihangsúlyozták, hogy a KMN az elmúlt hét évben mindig is híd szerepet töltött be a város magyar és román lakossága között. A rendezvény nyolc napján több mint 500 programból lehet választani és a résztvevők száma, amely mindig is multietnikus volt, eléri a 300 ezret. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS