2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly szerint jó példa, ahogyan Kína az etnikai kisebbségeket tiszteli

2016. szeptember 09. 12:48, utolsó frissítés: 17:22

Update: Borboly Csaba Kínából üzent haza, hogy félreértés történt korábbi nyilatkozata kapcsán: pontatlanul idézi a szeptember 8-án kiadott közlemény a kínai Ninghszia Huj Nemzetiségi Autonóm Területen, Hargita megye testvérrégiójában mondott beszédét.


A pontosítás szerint a jincsüani rendezvényen mondott beszédében nem azt nevezte példásnak, ahogyan Kína az etnikai kisebbségeit kezeli, hanem az iránti elismerését fejezte ki, ahogyan a kínai állam a Ninghszia tartományban megoldotta a huj muzulmán közösség kérdését.


Kínában tett látogatást Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, ahol Ninghszia Huj Nemzetiségi Autonóm Terület testvérrégióinak, illetve tartomány testvérrégióinak, illetve testvérmegyéinek találkozóján vett részt. A megyeitanács-elnök az ünnepségen elhangzott beszédében példásnak nevezte azt, ahogyan Kína az etnikai kisebbségeit kezeli. Borboly szerint fontos, hogy Hargita megye testvérkapcsolatot ápolhat egy autonóm tartománnyal, amelyet érdemes romániai szinten is megismerni. "A kisebbségek kezelésére a világon egy jó példa a ninghsziai, muzulmán huj-kínaiaké, ami a romániai magyarság számára is fontos, mivel azt üzeni, hogy a népek egyetértésben, jó együttműködésben élhetnek egymást mellett.” – mondta el a Hargita Megyei Tanács elnöke a tartomány fővárosában, Juncsüanban tartott Sister City Forum elnevezésű rendezvényen.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke elhatárolódott a Hargita megyei tanácselnök kijelentéseitől: “Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nem az RMDSZ álláspontját képviseli ebben a kérdésben. Ha csak a tibeti helyzetet tekintjük, akkor nem lehet azt állítani, hogy Kína tiszteli az etnikai kisebbségeit. Ez akkor lesz igaz, amikor maguk a kisebbségek állítják ezt. Ugyanez a helyzet Romániában is: az állam hivatalos álláspontja szerint az ország egy kisebbségvédelmi modell. Ezzel mi, magyarok nem tudunk egyetérteni!”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS