2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kanyarójárvány van Romániában, számos erdélyi megye érintett

2016. szeptember 21. 18:05, utolsó frissítés: 18:44

Az év első 8 hónapjában 675 kanyarós megbetegedést regisztráltak Romániában, 2 gyermek pedig meghalt – közölte az egészségügyi minisztérium. Egy harmadik halálesetről is azt gyanítják, hogy kanyaró miatt következett be, ám ez még nincs megerősítve.

Az egészségügyi minisztérium közleményében több mint riasztónak nevezte a kanyarós esetek számának ilyen megnövekedését, mivel 2015-ben mindössze 7 eset fordult elő, és senki nem halt meg. A minisztérium elítélte a „felelőtlen oltáseellenes kampányokat”, amelyek ide vezettek. A közlemény kiemelte, hogy az elmúlt két évben nem volt gond az MMR (mumpsz, kanyaró, rózsahimlő, román rövidítése ROR) oltás ellátásával.

A közlemény kitér arra, hogy az elhunyt gyerekek 1 évnél fiatalabbak voltak, tehát még nem kapták meg az oltást. Viszont ha a környezetükben mindenki oltott lett volna, akkor az úgynevezett nyájimmunitás megvédhette volna őket – írta a minisztérium. Azt javasolják, az érintett területeken a gyerekeket oltassák be már 7 hónapos korban, és 1 éves korban ismételjék meg.

A kanyarós esetek a következőképpen oszlottak el az országban:

- Beszterce-Naszód és Kolozs megye határán 219 eset
- Maros megyében 145 eset
- Arad megyében 113 eset (2 halálos végkimenetelű)
- Temes megyében 71 eset (1 halálos végkimenetelű)
- Suceava megyében 27 eset
- Brassó megyében 33 eset
- Szilágy megyében 7 eset
- Hunyad megyében 14 eset
- Krassó-Szörény megyében 13 eset
- további megyékben szórványosan 1-3 eset.

A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya így egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent Romániában. Az ortodox egyház egyébként hivatalosan cáfolta, hogy áldását adta volna a vakcinaellenes kampányhoz. (mediafax, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS