2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ügyvéd: ha nem egyértelmű a kapcsolat a közbenjárás és szponzoráció között, ejteni kell a vádat

2016. október 12. 17:38, utolsó frissítés: 2016. október 13. 13:49

Horváth Anna kolozsvári alpolgármester ügyéhez kapcsolódóan a Kolozsvári Rádió jogász szakembert kérdezett arról, lehet-e önmagában törvénybe ütköző cselekedet bizonyos körülmények között a közbenjárás, illetve szponzoráció, vagy ilyesmiről kizárólag akkor beszélhetünk, ha a vádlónak sikerül bebizonyítania, hogy a közbenjárásnak feltétele volt a szponzoráció?

A törvényszöveg szerint egyértelmű kell legyen a kapcsolat a nyújtott "szívesség", haszon, valamint a közhivatalnoktól kért közbenjárás között - nyilatkozta a Kolozsvári Rádiónak Bányai József ügyvéd. Önmagában véve egy adminisztratív döntés gyorsítása nemhogy nem bűncselekmény, de még csak nem is jogellenes, sőt, egy közhivatalnoknak ez a dolga, hogy jól végezze munkáját a közösség érdekében. Ha nem bizonyosodik be egyértelműen, hogy ebből az illető közhivatalnok valamilyen haszonra tett szert, a vádat ejteni kell - jelentette ki az ügyvéd.

A szponzoráció kérdéséről elmondta, nagyjából bármilyen anyagi támogatás elfogadható olyan forrásból, ami nem törvénytelen vagy erkölcstelen. Abban az esetben lehet törvénytelenségről szó, ha az illető közhivatalnok a szponzoráláshoz kötötte feltételként a munkája elvégzését, ezt azonban nehéz bizonyítani. Az ügyvéd szerint az ügyészségnek fontolóra kellene vennie, hogy megalapozatlansága miatt inkább ejtse a vádat. (Kolozsvári Rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS