2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egészségügyi kártya működéséért felelős személyek lemondását követelik a családorvosok

2016. október 13. 16:14, utolsó frissítés: 16:40

A Családorvosok Országos Szövetsége és a Családorvosok Patronátusainak Országos Szövetsége az egészségügyi kártya működéséért felelős személyek lemondását követelik.

A családorvosok szövetségei teljes érdektelenséggel vádolják az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) illetékeseit, amiért képtelenek biztosítani a gyógyszerek felírását ellenőrizni hivatott informatikai rendszer normális működését. "Megalázó, hogy az utóbbi napokban éjjeleket kellett azzal töltenünk, hogy bevezessük a nappal felírt gyógyszereket azért, hogy elkerüljük a bírságokat. Kérjük, hogy ne a következményeit, hanem az okait vizsgálják ennek a jelenségnek, bocsássák el a felelősöket, vizsgálják felül a rendszert, és keressenek egy megoldást, hogy normális körülmények között lehessen dolgozni" - írja a két szervezet közös közleményében.

Rodica Tănăsescu, a Családorvosok Országos Szövetségének elnöke szerint "a CNAS törvényen kívül helyezte magát", miután három napja képtelen megoldani azt, hogy működjön az egészségügyi kártyák rendszere, "holott tíz perc kiesés is megengedhetetlen lenne. Ha nem képesek elvégezni munkájukat, engedjenek oda másokat, akik értenek hozzá" - jelentette ki.

Véleménye szerint fel kell építeni egy tartalék rendszert, amivel dolgozni lehet, amikor blokkol az informatikai hálózat.

"Elegünk van az offline munka meséjéből. Amikor offline dolgozol, akkor vállalod a kockázatát annak, hogy hibázol és megbírságolnak, mert akaratlanul is megszeged szerződéses kötelességeidet" - mondta a szervezet vezetője, aki nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy beperelik a biztosító pénztárat, mert "akadályozzák az orvosok munkáját".

Marina Pârcălabu, a Családorvosok Patronátusainak Országos Szövetsége alelnöke szintén bejelentette, hogy eljárást indítanak a CNAS ellen, mert akadályozzák az orvosok munkáját.

"Minden esetben, amikor valami nem működik, meg kell keresni a felelősöket, és ha képtelenek megoldani a feladatot, akkor el kell távolítani őket, és hagyni, hogy hozzáértő emberek dolgozzanak" - jelentette ki Pârcălabu.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) közleménye szerint a rendszert csütörtök délelőtt 11 órára sikerült megjavítani, jelenleg a rendszer stabilizálásán dolgoznak a szakemberek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS