2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis: hiba lenne a vallási fanatizmus útját választani

2016. október 20. 09:15, utolsó frissítés: 09:15

Hiba lenne a vallási fanatizmus útját választanunk - jelentette ki szerdán Klaus Johannis államfő a család összetételére vonatkozó alkotmánymódosítási kezdeményezéssel kapcsolatban.


"Etnikai és vallási kisebbség tagjaként azt gondolom, hogy a toleranciának kell érvényesülnie, a másikat úgy kell elfogadni, amilyen. Nem vagyunk egyformák, az etnikai és vallási csoportok sem egyformák. Hibás a vallási fanatizmus, az ultimátum jellegű követelések útjára térnünk, ebben nem hiszek, és nem támogatom, én a tolerancia, a bizalom és a másik iránti nyitottság híve vagyok' - jelentette ki az államfő, amikor a Cotroceni-palotában arról kérdezték, hogy mi a véleménye arról, hogy hárommillió polgár támogatja az alkotmánymódosítási indítványt.

Júliusban az alkotmánybíróság törvényesnek fogadta el a család összetételére vonatkozó állampolgári népszavazási kezdeményezést, miszerint a család egy nő és egy férfi házasságán alapul.

A Szövetség a Családért egyesület május 23-án nyújtott be a szenátusba egy hárommillió polgár aláírásával támogatott alkotmánymódosító javaslatot, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul.

Az egyesület szerint az alkotmány módosítása a család és a szülők jogának védelmét szolgálná.

Az alkotmány 48. cikkelyének első bekezdésea módosítás után így szólna: "A család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon, a házastársak egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek eltartását, nevelését és oktatását". A jelenlegi szöveg a házastársak kifejezést tartalmazza.

A kezdeményezők azt szeretnék, hogy az alkotmány módosításával kapcsolatos népszavazást a parlamenti választásokkal egyidőben szerveznék. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS